Nieuws/Binnenland
2430769
Binnenland

Ontwerper album Beck helpt kosteloos mee

Nederlanders zamelen geld in voor Lombok

AMSTERDAM - Een Nederlandse stichting zamelt geld in voor de slachtoffers van de aardbevingen op Lombok. Face This lanceert vandaag een nieuw T-shirt dat ontworpen is door het Indonesische meisje Hawanah en de Britse kunstenaar Jimmy Turrell. Hij ontwierp onder meer het laatste album van Beck.

„Na de grote aardbeving zijn we direct als een gek van alles gaan regelen”, vertelt Jos van der Hoek van de Face This Foundation. De stichting helpt al tien jaar schooltjes op Lombok, Flores en West-Java met het verbeteren van het onderwijs. Zo wordt er met de opbrengst van T-shirts onderwijsmateriaal ingekocht. „Maar het is voor het eerst dat er een grote natuurramp heeft plaatsgevonden.”

De Duduk Atas, een school op Lombok die de stichting al vanaf het begin steunt, is verwoest na de aardbeving. Met het nieuwe T-shirt hopen de Nederlanders genoeg geld op te halen om de school opnieuw op te bouwen. „Maar ook eten en drinken begint schaars te worden. Het regenseizoen begint in oktober en mensen slapen onder zeiltjes omdat dat het veiligste is.”

Van der Hoek vertelt een goed netwerk te hebben opgebouwd op Lombok, waardoor het geld volgens hem direct op de juiste plek terecht kan komen.

Kosteloos

Op het T-shirt staat een tekening van Hawanah, die de tekening jaren geleden maakte op de getroffen Dudok Atas-school, afgebeeld. De Britse kunstenaar Jimmy Turrell verwerkte de tekening op het T-shirt. Hij werkte kosteloos mee. „Hij vond het leuk om op een bijzondere manier creatief bezig zijn en bij te dragen aan een goed doel”, aldus Van der Hoek.

BN’er Daniël Boissevain heeft al toegezegd het T-shirt te zullen dragen. Eerder liepen onder meer Georgina Verbaan, Isa Hoes, Chef’Special en Pete Philly in de T-shirts met de Indonesische kindertekeningen. Lees hier meer over de Lombok-inzamelingsactie.