Nieuws/Binnenland
2436770
Binnenland

Vertrekkend en inkomend vliegverkeer weer opgestart

Schiphol getroffen door grote storing

SCHIPHOL - Schiphol is woensdagmiddag getroffen door een grote storing in het communicatiesysteem van Luchtverkeersleiding Nederland. Van 13.00 uur tot 13.45 uur lag al het vliegverkeer op de luchthaven plat. Rond 13.45 uur werd het vertrekkende verkeer weer opgestart. Korte tijd later konden ook inkomende vluchten in beperkte mate weer landen. KLM heeft drie toestellen laten uitwijken naar Duitsland. Eindhoven ontving een uitgeweken vlucht uit Malaga, bestemd voor Schiphol.

Tegen 16.30 meldde de luchtverkeersleiding dat het vliegverkeer volledig was hervat. Volgens de luchtverkeersleiding is de veiligheid nooit in het geding geweest. De luchtverkeersleiding doet onderzoek naar de oorzaak.

Waarnemend burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer Onno Hoes volgt de storing op Schiphol, dat op het grondgebied van zijn gemeente ligt, op afstand. Hij is op vakantie. ,,Gelukkig is er altijd een locoburgemeester aanwezig en word ik op mijn vakantieadres op de hoogte gehouden'', twittert Hoes.

Eindhoven normaal

De storing bij Luchtverkeersleiding Nederland heeft weinig tot geen problemen veroorzaakt op regionale luchthavens. Op Rotterdam The Hague Airport kon één vlucht niet vertrekken. Die liep zo'n anderhalf uur vertraging op, maar inmiddels is het probleem daar voorbij. Enkele andere vluchten op weg naar Rotterdam lopen mogelijk enige vertraging op, zei een woordvoerster.

Eindhoven Airport en Groningen Eelde Airport hadden helemaal geen last van de storing. Het vliegverkeer verliep normaal. Een vlucht van Transavia uit Malaga richting Schiphol is uitgeweken en in Eindhoven geland, aldus een woordvoerder. Groningen Eelde Airport stond ook paraat om uitwijkende vluchten op te vangen, aldus een woordvoerder.