Nieuws/Binnenland

Kamer ruziet over geld

Door Redactie Parlement

Peter Schoonen

Den Haag - UPDATE 15.55 uur - De niet-onderhandelende partijen leggen woensdag hun wensenlijstjes neer bij het demissionair kabinet en de formatietafel. De SP wil meer geld voor politie, de PvdA voor koopkracht en de PVV voor lastenverlichting. Maar het formerend kwartet VVD, CDA, D66 en CU houdt de rijen gesloten.

Peter Schoonen

Tijdens het debat over de stand van de lopende begroting, de voorjaarsnota, probeert de ene na de andere partij geld los te pulken van de overschotten om aan de eigen stokpaardjes uit te geven.

„Niemand hoor ik over lagere belastingen, zelfs de VVD niet”, riep PVV-Kamerlid Van Dijck uit. „Waarom niet?!” Hij wees daarbij op een begrotingsregel die stelt dat bij meevallers een deel voor lastenverlichting wordt gebruikt.

Maar VVD-Kamerlid Harbers gaf geen duimbreed toe. „Iedere euro kan maar een keer worden uitgegeven en dat besluit kan maar op een plek worden genomen: de formatietafel.”

Begrotingsregels

Ook demissionair minister Dijsselbloem van Financiën wil niet meteen de knip voor lastenverlichting trekken, nu de begroting gunstiger blijkt uit te pakken dan met prinsjesdag voorzien. „We gaan niet lopende het jaar belastingtarieven en -schijven veranderen”, aldus de PvdA-bewindsman.

Dat kwam hem op een sneer te staan van het CDA. „Houdt u zich alleen aan de regels die u bevallen?” CDA-Kamerlid Omtzigt wees in dat kader op de hogere lerarensalarissen die de PvdA wil afdwingen, terwijl er nog gaten in de onderwijsbegroting zitten. Volgens hem horen eerst die gaten gedicht te worden.

Maar Dijsselbloem liet zich nergens op vastpinnen. „Als ik in de coalitie overeenstemming heb over hoe we het doen, doen we het zo”, sprak hij cryptisch.

Lees meer over