Nieuws/Buitenland
2438529
Buitenland
Brugramp Genua

Foto van ’elegante’ brug Genua toont loshangende kabels

GENUA - Wie kijkt naar recente foto’s van de rampbrug in Genua ziet direct dat de Morandi niet in de beste staat verkeerde. Op Twitter is een foto opgedoken waarop te zien is dat er zelfs kabels loshingen.

Een groot deel van de Morandi-brug stortte dinsdag in; tientallen mensen kwamen om het leven.

Het regende dinsdag hard en ook de bliksem sloeg volgens ooggetuigen in. De daadwerkelijke oorzaak van de ramp is volgens de Italiaanse minister van Vervoer Danilo Toninelli echter achterstallig onderhoud. Het vele en prijzige onderhoud dat het bouwwerk jarenlang vergde was al tijden het onderwerp van debat.

Elegant

De brug werd tussen 1963 en 1967 gebouwd. De architect, Riccardo Morandi, vond het belangrijk dat de brug elegant was. Dus werd er gekozen voor zo weinig mogelijk steunkabels. Hij koos voor betonkabels en niet voor de staalkabels die steviger en minder vatbaar zijn voor corrosie.

Volgens het hoofd van de dienst wegbeheer was er echter geen reden om de brug als gevaarlijk te beschouwen. De ineenstorting kwam „onverwacht en onvoorspelbaar.” „De brug werd voortdurend gemonitord, zelfs meer dan de wet voorschrijft.”

De minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zegt dat al de schuldigen gestraft zullen worden: „Ze zullen moeten betalen, betalen voor alles, en veel betalen.”

Brugramp GenuaLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover