Nieuws/Binnenland

Vraagtekens bij benoeming NPO-baas

Door Marcel Frost

De benoeming van Martijn van Dam tot NPO-bestuurlid leidt tot gemengde gevoelens in Hilversum. Van Dam, nu nog staatssecretaris van Economische Zaken, wordt vanaf september bij de publieke omroep verantwoordelijk voor innovatie en distributie. Met name bij zijn kennis op het gebied van vernieuwing plaatsen sommige omroepbestuurders vraagtekens.

„Ik ken Van Dam als mediawoordvoerder van de PvdA en in die functie was hij goed geïnformeerd. En hij is iemand die de omroep een warm hart toedraagt”, zegt Avrotros-baas Eric van Stade. „Maar ik had wel gehoopt op iemand die gepokt en gemazeld is in de nieuwe media en dat mis ik bij hem.”

„We moeten als publieken iedereen bereiken, maar we zien steeds meer kijkers verdwijnen naar bedrijven als YouTube en Netflix. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze mensen ook via die platforms onze programma’s blijven kijken? Ik vraag me af of Van Dam daar een visie op heeft en of hij zonder angst nieuwe wegen durft in te slaan.”

Ervaring

Omroep MAX-baas Jan Slagter: „Ik vind het een verrassende benoeming. Met de portefeuille die hij krijgt, heeft hij niet heel veel ervaring, maar alles is te leren. De PvdA houdt wel van de omroepen; ik hoop dat hij de rest van de politiek ervan kan overtuigen dat we een prachtig bestel hebben.”

„Een sympathieke aardige man, met gevoel voor de publieke omroep. We zullen zien of zijn politieke ervaring voldoende is om ook een bedrijfsmatige positie waar te kunnen maken”, reageert NTR-directeur Paul Römer. „Maar ik had wel iemand verwacht met meer ervaring in de nieuwe mediawereld.”

WNL-voorman Bert Huisjes wijst erop dat Van Dam een voorstander is van een brede publieke omroep. „Hij heeft als PvdA’er destijds, samen met de VVD, ervoor gekozen om ook het rechtse geluid van WNL in het bestel te houden toen we dreigden te verdwijnen.”

Volgens Huisjes is innovatie meer dan multimediaal denken. „Dat gaat ook over de toekomst van het bestel. De rol van de omroepen wordt steeds kleiner, maar je moet er wel voor zorgen dat alle stromingen en kleuren uit de samenleving vertegenwoordigd zijn. Op álle platformen. Hoe gaat Van Dam dat doen? Daar ben ik benieuwd naar.”

Kennis

Arjan Lock, directeur van EO: „Als woordvoerder van de PvdA had hij een goede dossierkennis van de publieke omroep. Wat innovatie betreft: als bestuurder hoef je niet per se zelf ter zake kundig te zijn, maar je moet wel de juiste mensen aanstellen die de juiste keuzes maken. Ik geloof dat hij dat kan.”

Gerard Timmer, directeur van Bnn-Vara „Er komt in elk geval iemand met kennis van en liefde voor de NPO én de afzonderlijke omroepen. Je kan ook op een prettige manier ingewikkelde dingen met hem bespreken. Hij komt bij Economische Zaken vandaan, dat verantwoordelijk is voor de distributie van media, bijvoorbeeld via kabel en radiofrequenties. Die kennis heeft hij al. En ik heb er vertrouwen in dat hij een goede aanjager kan zijn van innovatie, want daar is in Hilversum een enorme behoefte aan. Bnn-Vara vervult al jaren een voortrekkersrol op gebied van nieuwe media; het is belangrijk dat de raad van bestuur daar nu ook een aparte taak van maakt.”

Ook VPRO-directeur Lennart van der Meulen roemt Van Dam om zijn kennis en betrokkenheid. „Ik vind het wel spannend of hij met de kennis die hij bij Economische Zaken heeft opgedaan een rol kan spelen bij het bouwen van een sterke creatieve sector, waarin een belangrijke rol blijft weggelegd voor de NPO en afzonderlijke omroepen.”

Lees meer over