Nieuws/Binnenland
2440098
Binnenland

Iedereen erop vooruit, maar wie profiteert het meest?

Den Haag - Nederlanders houden meer over in de portemonnee. Mede dankzij de belastingplannen van het kabinet is de verwachting dat de koopkracht volgend jaar met 1,3 procent stijgt. Dit jaar is er een toename van 0,4 procent.

Dat blijkt uit de economische ramingen die het Centraal Planbureau donderdag heeft gepubliceerd. Het ziet ernaar uit dat vrijwel iedereen in 2019 meer te besteden heeft. Vooral mensen met een baan gaan erop vooruit (1,4 procent), waarvan de topinkomens en alleenverdieners zelfs met 1,5 procent.

Toch profiteren over het algemeen ook de gepensioneerden, met een plus van doorsnee 1,1 procent, en de uitkeringsgerechtigden, met 0,5 procent. De laagste inkomens kunnen uitzien naar zo’n 0,7 procent extra.

Op basis van deze vooruitzichten zal het kabinet de komende weken de begroting voor volgend jaar voltooien, die wordt gepresenteerd op Prinsjesdag. Doorgaans wordt geprobeerd negatieve uitschieters in de koopkrachtcijfers te ondervangen door aanvullende maatregelen te treffen.

Lastenverlichting

De begroting van volgend jaar zal vooral in het teken staan van belastingmaatregelen. Door de lasten te verlichten hoopt het kabinet de koopkracht aan te jagen. Zo wordt de heffingskorting opgekrikt en wordt er een tweeschijvenstelsel doorgevoerd. Voor bedrijven wordt onder andere de vennootschapsbelasting vanaf 2019 in stappen verlaagd. Daarentegen gaat volgend jaar wel het lage BTW-tarief omhoog naar 9 procent.

Ondanks deze extra overheidsuitgaven ziet het ernaar uit dat er volgend jaar nog een begrotingsoverschot is van 0,9 procent, wat neerkomt op ruim 7 miljard euro, met een staatsschuld die daalt naar 49 procent.

Economie

De economische vooruitzichten zijn eveneens gunstig. De werkloosheid daalt in 2019 verder naar een historisch laag niveau van 3,5 procent en de economie groeit dit jaar met 2,8 procent en volgend jaar met 2,5 procent.

De ontwikkeling komt echter wel iets lager uit dan de rekenmeesters in juni nog hadden voorzien: toen ging het planbureau nog uit van een groei van respectievelijk 2,9 en 2,7 procent. Desalniettemin spreekt CPB-directeur Laura van Geest van een ’mooie zomer’.

Maar ze waarschuwt ook voor de risico’s: „Het is niet alleen maar zonneschijn. Onzekerheden rond Brexit, het handelsbeleid van de VS en het economisch beleid in Italië kunnen het beeld doen kantelen.”