Nieuws/Binnenland
2444258
Binnenland

Politie vindt vluchtscooter geterroriseerde Johan Huizingalaan

Bij dit Amsterdamse restaurant ontplofte een explosief.

Bij dit Amsterdamse restaurant ontplofte een explosief.

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft vermoedelijk de motorscooter gevonden die in de nacht van dinsdag op woensdag na de explosie van een handgranaat bij een restaurant aan de Johan Huizingalaan is weggereden.

Bij dit Amsterdamse restaurant ontplofte een explosief.

Bij dit Amsterdamse restaurant ontplofte een explosief.

Dat explosief ging af op straat, ter hoogte van bushalte Justus Lipsiusstraat. Er raakte niemand gewond, wel raakten het bushokje en voordeur van een pand beschadigd.

De scooter blijkt in april van dit jaar te zijn gestolen en voorzien van gestolen kentekenplaten. De politie houdt er sterk rekening mee dat dit inderdaad het vluchtvoertuig kan zijn.

In de nacht van woensdag op donderdag was er op de Johan Huizingalaan voor de vierde keer binnen enkele dagen een explosie. Bewoners zijn inmiddels doodsbang en klagen over de windwest-taferelen. Burgemeester Halsema probeerde ze gerust te stellen op een bewonersbijeenkomst, maar dat lukte nauwelijks.

In de nacht naar dinsdag werd er het bedrijfspand van schoonmaakbedrijf HBS beschoten en aan de achterkant van datzelfde pand werd een explosief voorwerp op straat gelegd. In de nacht van zaterdag op zondag werd in die straat ook al een bedrijfspand beschoten, ietsjes verderop.

De politie heeft nog geen idee wie erachter zit en is op zoek naar getuigen en behandelt deze zaken als aparte gevallen. Buurtbewoners fluisteren echter dat alle beschoten panden uiteindelijk toebehoren aan dezelfde eigenaar, die ’miljonair’ zou zijn en meerdere panden zou bezitten in verschillende wijken.