Nieuws/Binnenland
2446788
Binnenland

Veel kritiek in gemeenteraad

GroenLinks wil asielschepen naar Amsterdam halen

Als het aan GroenLinks Amsterdam ligt, wordt het volgende schip met vluchtelingen uit Afrika naar Amsterdam gebracht.

Als het aan GroenLinks Amsterdam ligt, wordt het volgende schip met vluchtelingen uit Afrika naar Amsterdam gebracht.

Amsterdam - UPDATE 16:50 UUR Een plan van GroenLinks om de havens van de hoofdstad wijd open te zetten voor het eerstvolgende Afrikaanse asielschip kan al direct op flinke kritiek rekenen.

Als het aan GroenLinks Amsterdam ligt, wordt het volgende schip met vluchtelingen uit Afrika naar Amsterdam gebracht.

Als het aan GroenLinks Amsterdam ligt, wordt het volgende schip met vluchtelingen uit Afrika naar Amsterdam gebracht.

Annabel Nanninga van Forum voor Democratie (drie zetels in de gemeenteraad) noemt het in een eerste reactie ’waanzin’. Ook andere partijen zien het plan helemaal niet zitten.

De grootste partij van Amsterdam schrijft vrijdag in Trouw dat ze niet langer lijdzaam wil toekijken als het om de asielcrisis gaat. Raadslid Tirza de Fockert: „Als EU-lidstaten ze dan toch toegang weigeren, zijn ze wat GroenLinks betreft welkom in de haven van Amsterdam. Ook als de Nederlandse overheid of de EU ze willen weigeren.”

Nanninga van FVD noemt het plan in een reactie ’waanzin’. „Tekort aan woningen, politie, docenten, zorg, geen toezicht op radicalisering, en GroenLinks wil de stroom illegale migranten (onder wie terroristen) naar Amsterdam halen?”

Voorbeeld

GroenLinks vindt dat Amsterdam het voorbeeld moet volgen van een handjevol Europese steden die onder de naam Fearless Cities ook vluchtelingenschepen verwelkomen „nu er in de Europese lidstaten een conservatieve en populistische wind waait.”

„Laten we de idealen van Fearless Cities in de praktijk brengen door het volgende schip dat vluchtelingen uit de Middellandse Zee redt uit te nodigen in Amsterdam.”

Tweede Kamerlid van GroenLinks Nevin Ozutok noemt het voorstel van haar partijgenoten in Amsterdam ’inspirerend’.

Gemeenteraad

Diederik Boomsma van het CDA in de Amsterdamse gemeenteraad noemt het weliswaar een barmhartig pleidooi van de Tirza de Focktert, maar, zegt hij: "De realiteit zit vol tragische neveneffecten. In feite beinvloedt het voorstel van de GroenLinks-politica de bereidheid van mensen om een tocht in een gammel bootje te gaan ondernemen. Dan ben je eigenlijk mensenhandelaren aan het faciliteren.”

„ GroenLinks draagt op deze manier bij aan het businessmodel van mensenhandelaren. Nee, je moet buitengewoon voorzichtig zijn in dit soort hele ingewikkelde kwesties. We gaan als Amsterdam niet zomaar even de asielproblematiek oplossen. Dat Amsterdam daarin zelfstandig kan opereren, is een idiote gedachte."

Nationale aangelegenheid

Bovendien wijst ook Boomsma er op dat asielbeleid een nationale aangelegenheid is. "Amsterdam heeft geen andere wetten en regels dan de rest van Nederland. We moeten juist proberen om de mensensmokkelaar te bestrijden."

Er moet volgens de CDA'er een Europese oplossing komen voor de vluchtelingenproblematiek. "Wat GroenLinks nu wil, druist in tegen Europese afspraken. We moeten niet het signaal afgeven dat, diegenen die een heel gevaarlijke tocht over de Middellandse Zee gaan ondernemen, hier wel even beloond worden met opvang en later misschien wel een sociale huurwoning en een uitkering. In zekere zin is het emotionele chantage.”

Angela Merkel

„Je kunt op je vingers natellen dat hier misbruik van gemaakt gaat worden. Bondskanselier Angela Merkel heeft een paar jaar geleden gezegd 'Wir schaffen das' dat leidde tot een enorme instroom waarmee ze het land met vele problemen opzadelde. Dat moeten we hier niet willen."

Fractievoorzitter Eric van der Burg van de VVD wijst erop dat de Amsterdamse coalitie vooralsnog niet in staat is om haar belangrijkste wens, permanente opvang regelen voor uitgeprocedeerde asielzoekers, dit jaar te regelen. „Dus deze brief sust het eigen geweten van GroenLinks, maar lost niets op."

De tweet van Annabel Nanninga, die zo’n tweehonderd likes kreeg:

Ook Geert Wilders heeft gereageerd, hij post op Twitter alleen een video van de ’GroenLinks boot’