Nieuws/Binnenland
2448932
Binnenland

’Dader Parkmoord op begeleid verlof, kans op herhaling groot’

De Schiedamse Nienke Kleiss werd in 2010 vermoord door Wik H.

De Schiedamse Nienke Kleiss werd in 2010 vermoord door Wik H.

Rotterdam - De 48-jarige Wik H., de dader van de Schiedammer Parkmoord, gaat op begeleid verlof als het aan zijn behandelaars ligt. Dat bleek tijdens de behandeling van de tbs-verlenging van H. in de Rotterdamse rechtbank. H. bracht in 2000 de 10-jarige Nienke Kleiss uit Schiedam om het leven en probeerde haar 11-jarig vriendje om te brengen.

De Schiedamse Nienke Kleiss werd in 2010 vermoord door Wik H.

De Schiedamse Nienke Kleiss werd in 2010 vermoord door Wik H.

Overigens werd de tbs met dwangverpleging door de Rotterdamse rechtbank met twee jaar verlengd. Dit omdat de kans op herhaling volgens rapporten die door de kliniek zijn uitgebracht groot is.

H. zit sinds twee jaar in Forensisch Psychiatrisch Centrum De Rooyse Wissel in Venray. Voor zijn verblijf in de kliniek heeft H. al twee derde van zijn achttien jaar durende gevangenisstraf uitgezeten. Hoewel de rechtbank zich afvroeg of twee jaar tbs-behandeling niet wat snel is voor begeleidend verlof, werd daar geen uitspraak over gedaan omdat dat aan de behandelaars is. Daarnaast gaat de minister daarover.

Volgens de begeleider van H. is het begeleid verlof van meerwaarde voor zijn behandeling. „Vastzitten voor vele jaren is voor niemand goed. Het is goed voor zijn contacten en verantwoordelijkheden. Daarnaast is het van meerwaarde om aan zichzelf te werken.” Overigens werd vorig jaar al begeleid verlof voorgesteld, maar de aanvraag moet nog worden ingediend. Den Haag moet dan nog uitgebreid naar verlof kijken, aldus de behandelaar.

H. zelf ook slachtoffer

H. blijkt trouwens in januari van dit jaar volkomen uit het niets te zijn aangevallen door twee medepatiënten. Daarbij werd hij gemolesteerd en moest hij naar het ziekenhuis. Volgens de behandelaar is H. een goed meewerkende patiënt die in de afgelopen twee jaar vooral zijn eigen jeugdtrauma’s met onder meer seksueel misbruik heeft aangepakt. De dadertherapie moet nog volgen. Die neemt zeker nog jaren in beslag. H. vertelde de rechtbank dat het goed met hem ging. „Ik bekijk het dag voor dag”, zei H., die wel uitkijkt naar begeleid verlof. Hij is voorzitter van de patiëntenraad van De Rooyse Wissel.