Nieuws/Binnenland
2450132
Binnenland

Water te vies om te zwemmen met Maarten

Maarten van der Weijden zal alleen moeten zwemmen.

Maarten van der Weijden zal alleen moeten zwemmen.

Leeuwarden - Sponsors mogen niet meezwemmen met Maarten van der Weijden tijdens zijn Elfstedenzwemtocht. De waterkwaliteit is zo slecht, dat de zogeheten Cityswims zijn afgelast. De monstertocht van Van der Weijden zelf gaat gewoon door.

Maarten van der Weijden zal alleen moeten zwemmen.

Maarten van der Weijden zal alleen moeten zwemmen.

Van der Weijden begint zaterdag in Leeuwarden aan zijn tocht. Hij zwemt 200 kilometer langs de elf Friese steden en vermoedt 60 uur later terug te zijn in Leeuwarden. De zwemmer, die tijdens zijn loopbaan leukemie kreeg en in 2008 olympisch kampioen werd, wil met de tocht geld inzamelen voor kankeronderzoek.

Shit, poepbacterie

Zwemmen in het water is gevaarlijk, omdat in het water de E. colibacterie, beter bekend als de poepbacterie, is gemeten. „Meezwemmen is niet verantwoord”, aldus Leeuwarder burgemeester en voorzitter van de Friese veiligheidsregio Ferd Crone gisteren. „Da’s natuurlijk echt shit”, vond Van der Weijden. „Het doet me enorm veel pijn.”

Hoewel het gevaar evengoed voor de zwemmer zelf geldt, maakt hij zich geen zorgen over zijn eigen gezondheid. „Het ergste kan zijn dat ik een buikgriep oploop, maar als dat alles is…”

Sponsorbijdrage

Tijdens de tocht zouden bijna duizend mensen in totaal tweeduizend keer starten in ruil voor een sponsorbijdrage.

Omdat er signalen zijn dat zwemmers alsnog van plan zijn in het water te duiken, verzocht burgemeester Crone met klem vooral niet ’stoer te doen’. „Mensen moeten het echt niet doen en daar ook niet te moeilijk over doen. Het gaat niet om het zwemmen, het gaat om het doel.”