Nieuws/Binnenland
2450140
Binnenland

’Huisuitzetting Danny M. is verkeerde keuze’

De villa van Danny M. staat nu leeg.

De villa van Danny M. staat nu leeg.

Nijmegen - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen heeft deze week volstrekt verkeerd gehandeld rond de huisuitzetting van de 39-jarige Danny M. en zijn gezin. De handelaar in beveiligde telefoons had vóórdat zijn huis op slot ging, geïnformeerd moeten worden over de serieuze dreiging van een aanslag op zijn leven. Dat stelt M.’s advocaat Inez Weski. „Dan had hij zélf een afweging kunnen maken ter bescherming van zichzelf en zijn gezin.”

De villa van Danny M. staat nu leeg.

De villa van Danny M. staat nu leeg.

De Nijmegenaar vraagt volgens Weski al geruime tijd om meer informatie bij politie en Openbaar Ministerie over de aard en afkomst van de dreiging. „In briefwisselingen heb ik uitdrukkelijk gewezen op de plicht van de overheid die informatie te delen met betrokkene omdat zíjn leven immers op het spel zou staan. Maar het Openbaar Ministerie heeft steeds geweigerd die informatie te geven”, aldus M.’s advocaat.

Ze vindt het onbegrijpelijk dat burgemeester Bruls zonder enig overleg met een man wiens leven kennelijk op het spel stond, heeft bepaald de telefoonhandelaar met buitenproportionele politie-aanwezigheid uit zijn woning te zetten en een gebiedsverbod op te leggen.

Onderwereld

M. staat te boek als een specialist op het gebied van encryptie-telefoons, die in de onderwereld zeer gewild zijn. In de wijk Hegdambroek is opgelucht gereageerd op het gedwongen vertrek van M. uit zijn villa. In het buurtje wordt wel gevreesd voor herhaling van een dreigende aanslag zodra de 39-jarige M. met vrouw en twee kinderen weer terugkeert. „Het hele huis staat nog vol. Hij kon alleen wat persoonlijke spulletjes meenemen.”

Persvoorlichter Marije Delissen van de gemeente Nijmegen benadrukt dat het gebiedsverbod voor onbepaalde tijd geldt: „Zodra de burgemeester de situatie veilig acht, kan de telefoonhandelaar er weer gaan wonen.” Omwonenden vrezen dat er meteen weer ’zware jongens in dikke auto’s komen die voor zijn huis staan te posten en het op zijn leven gemunt hebben.’