Nieuws/Binnenland
2450543
Binnenland

Warmste zomer in ruim 300 jaar

Amsterdam - De gemiddelde zomertemperatuur is dit jaar hoger dan ooit is vastgesteld sinds het begin van de historische metingen in 1706. Naar verwachting zal het kwik deze zomer een gemiddelde temperatuur aanduiden van 19,1 graden Celsius en daarmee is het vorige record verbroken: in 1826 werd er een gemiddelde van 18,7 graden Celsius gemeten. Dat meldt weeronline.nl.

In een normale zomer is de gemiddelde temperatuur op het hoofdstation 17,0 graden Celsius.

Hoewel de nog lopende meteorologische zomer duurt tot 31 augustus, is het warmterecord haast onontkomelijk, schrijft de weersite.

Zomer van records

De zomer van 2018 kende een aantal bijzondere records: van 12 juli tot en met 9 augustus werd de langste regionale hittegolf sinds het begin van de metingen vastgesteld, die duurde maar liefst 29 dagen in het Gelderse Hupsel en het Overijsselse Twente.

In De Bilt werden twee officiële hittegolven gemeten: van 15 tot 28 juli en van 29 juli ctot 8 augustus.

De hoogste temperatuur op het hoofdstation deze zomer bedraagt 35,7 graden, gemeten op 26 juli. Voor De Bilt was dit een evenaring van het absolute warmterecord. Volgens weeronline.nl was het in Arcen die dag over alle weerstations het warmst met 38,2 graden.

Tropische dagen

In de maanden juni, juli en augustus zijn in totaal acht tropische dagen geteld, en dat is twee keer zoveel als gebruikelijk.