Nieuws/Buitenland
2451519
Buitenland

Exploitant brug stelt half miljard beschikbaar

GENUA - De exploitant van de brug die dinsdag in Genua instortte en waarbij 42 doden vielen, heeft een half miljard euro toegezegd voor de afwikkeling van de ramp.

„We zullen alles op alles zetten om de slachtoffers en nabestaanden van de ramp met de ingestorte brug te compenseren voor hun leed”, zo laten Fabio Cerchiai en Giovanni Castellucci, de hoofden van Autostrade per l’Italia weten.

Autostrade per l’Italia is de exploitant van de Morandi-brug over de rivier de Polcevera, die dinsdag instortte in de Italiaanse havenstad, en een enorme chaos achterliet. Het bedrijf krijgt de zwartepiet toebedeeld van de overheid. De schuldigen zullen ’betalen, alles betalen’, zo zei minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini.

Sorry?

Cerchiai en Castellucci uitten zaterdag tijdens een persconferentie diepe bedroefdheid over de slachtoffers en kondigde aan dat de tolwegmaatschappij een fonds voor de nabestaanden van de slachtoffers gaat oprichten. Autostrade per l’Italia is in handen van een conglomeraat van bedrijven dat deels in bezit is van de Italiaanse familie Benetton.

Autostrade per l’Italia heeft alle medewerking aan de Italiaanse overheid toegezegd in het vinden van de oorzaak van het instorten. Toen Castellucci werd gevraagd om een onvoorwaardelijke verontschuldiging voor de instorting te geven, zei hij: „Verontschuldigingen en verantwoordelijkheden zijn dingen die met elkaar verbonden zijn. Verontschuldigingen geef je wanneer je je verantwoordelijk voelt.” Hij voegde daaraan toe dat hij op de uitkomst van het officiële onderzoek zal wachten om al dan niet verantwoordelijkheid voor de instorting te nemen.

Andere bruggen

„Uit alle rapporten over de ingestorte brug in Genua die wij in bezit hebben, blijkt dat de brug in goede staat verkeerde”, aldus Castellucci. Ook vertelde hij dat alle andere bruggen op de tolwegen die Autostrade exploiteert veilig zijn.

Bij veel Italianen is de laatste dagen woede alweer omgeslagen in angst; mensen posten massaal foto’s op sociale media van andere bruggen, die volgens de inwoners ’ook op instorten staan’. Experts proberen dat te nuanceren.