Nieuws/Buitenland
2452487
Buitenland

Vrees dat meer scheepswrakken zijn geplunderd

’Chinezen plunderden meer Britse schepen’

LONDEN - Groot-Brittannië vreest dat nog eens vier gezonken Britse marineschepen zijn beschadigd of vernietigd door plunderaars. Volgens The Mail of Sunday hebben Chinezen niet zes, maar tien oorlogswrakken als schroot verkocht.

Plunderaars houden de laatste jaren huis in de wateren rond Indonesië en Maleisië. Daar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog hevig gevochten tussen de Japanners, en de Britten, Amerikanen en Nederlanders. Veel marineschepen vergingen met man en muis. De scheepswrakken gelden daarom als zeemansgraven, maar plunderaars bergen de gezonken schepen om ze te verkopen als oud ijzer.

Ook drie Nederlandse scheepswrakken verdwenen op die manier. Duikers ontdekten enkele jaren geleden dat de wrakken waren weggehaald. De wrakken zijn vermoedelijk naar het Indonesische Brondong gebracht. De Telegraaf sprak met mensen die op de sloop in Brondong hebben gewerkt en stoffelijke resten van opvarenden vonden.

Herdenkplaatsen

Na maanden van overleg op hoog niveau besloten Nederland en Indonesië om de plaatsen waar de verdwenen wrakken lagen, uit te roepen tot herdenkplaatsen. Ook zullen de minstens 110 andere gezonken Nederlandse schepen in de zeeën rond Indonesië worden beschermd.

Ook de Britten moesten eerder al concluderen dat er vergane marineschepen waren geplunderd. De vrees is dat dat met nog eens vier oorlogsbodems is gebeurd, schrijven media uit dat land. Volgens The Daily Mail zitten er ’Chinese schrootpiraten’ achter de schending van de zeemansgraven.

Defensieminister Gavin Willamson sprak zijn zorgen uit over de berichten dat de graven van honderden omgekomen opvarenden zouden zijn verwoest. „We werken nauw samen met de Indonesische en Maleisische autoriteiten om te zien of de beweringen kloppen.”