Nieuws/Buitenland
2454306
Buitenland

Ambassade VS in Ankara beschoten, Erdogan spreekt van ’economische oorlog’

De zwaarbeveiligde Amerikaanse ambassade in Ankara.

De zwaarbeveiligde Amerikaanse ambassade in Ankara.

ISTANBUL - Onbekenden hebben de ambassade van de Verenigde Staten in de Turkse hoofdstad Ankara met geweerschoten onder vuur genomen. De lokale autoriteiten bevestigden maandag dat vanuit een rijdende auto zes kogels zijn afgevuurd. Niemand raakte gewond.

De zwaarbeveiligde Amerikaanse ambassade in Ankara.

De zwaarbeveiligde Amerikaanse ambassade in Ankara.

Drie kogels raakten de ijzeren deur en een raam van de beveiligingspost bij de ingang. Onbekend is nog om hoeveel verdachten het gaat. Ze slaagden erin te ontkomen. De politie is op zoek naar de daders en de witte wagen waarin ze zaten. David Gainer, de woordvoerder van de Amerikaanse ambassade, bedankte de Turkse politie voor de snelle reactie.

Op beelden van de omroep Haberturk is te zien dat agenten de schade opnemen van de ingangen van het gebouw inspecteren. Op de plek zijn ook patroonhulzen gevonden. De ambassade is deze week dicht in verband met de Eid al-Adha, het Offerfeest. Het pand was, evenals het consulaat in Istanbul, al vaker het doelwit van militanten. De bedreigingen zijn legio.

De betrekkingen tussen de VS en Turkije zijn momenteel zeer gespannen. De regeringen van beide landen hebben onder andere een conflict over de Amerikaanse dominee Andrew Brunson, die in Turkije op beschuldiging van terrorisme wordt vastgehouden.

Erdogan: ’Economische oorlog’

De VS hebben onlangs sancties en strafheffingen aan Turkije opgelegd als drukmiddel om Brunson te vrij te krijgen. Als gevolg daarvan is de nationale munteenheid, de lira, de afgelopen tijd sterk in waarde gedaald. President Recep Tayyip Erdogan spreekt van een ,,economische oorlog".