Nieuws/Binnenland
2455183
Binnenland

Van der Weijden bij Bartlehiem

BARTLEHIEM - Zwemmer Maarten van der Weijden is rond half elf aangekomen bij Bartlehiem. Hij passeerde het beroemde Elfstedenplaatsje onder toeziend oog van tientallen mensen die hem opwachtten. Vanaf Bartlehiem is het nog een kleine vijftien kilometer naar Dokkum. Vanaf daar moet de zwemmer rechtsomkeert maken richting de finish in Leeuwarden.

„We zouden net op vakantie, maar we wilden dit nog even meemaken”, aldus Anne en Sietske de Vries uit Dokkum. „Om hem aan te moedigen. Dit is een bovenmenselijke prestatie. Ik snap niet dat iemands hart dit zo lang volhoudt.”

Van der Weijden begon zaterdagochtend aan non-stop Elfstedenzwemtocht die in totaal bijna tweehonderd kilometer lang is. De zwemmer wil met de tocht geld ophalen voor onderzoek naar kanker.

De bedoeling was dat de zwemmer vandaag om een uur of zeven zou aankomen in Leeuwarden. Dat lijkt onhaalbaar, aangezien hij eerder een aantal uren vertraging opliep omdat hij er doorheen zat. Of hij vanuit Dokkum nog helemaal naar de Friese hoofdstad zwemt, is de vraag. „In Leeuwarden is een mooie afsluiting om zeven uur en daar wil ik ook graag bij zijn”, zei de zwemmer in Bartlehiem. „In eerste instantie gaan we ons stinkende best doen in Dokkum. Dan hebben we in ieder geval alle elf steden gehad.”

Onze verslaggever Martijn Schoolenberg loopt met Maarten van der Weijden mee en brengt daar via Twitter live verslag van uit. Zijn berichten vindt u hieronder: