Nieuws

Inspecteur volgt belastingplichtige tot aan graf

Peter Schoonen

Voor een nogal ijverige belastinginspecteur was het overlijden van een belastingplichtige geen reden om die met rust te laten. Door kunstbloemen af te knippen heeft de inspecteur zich schuldig gemaakt aan grafschennis

Peter Schoonen

Zo luidde het oordeel van het Hof dat deze week is bevestigd door de Hoge Raad. In de strafzaak heeft de inspecteur een taakstraf van vijftig uur opgelegd gekregen. Daarbij moet de ambtenaar 50 euro schadevergoeding betalen aan de familie van de overledene.

Belastingonderzoek

De inspecteur beweert dat de afgeknipte bloemknoppen onderdeel waren van belastingonderzoek. Door ze te vergelijken op internet wilde hij achterhalen wat de kunstflora gekost moet hebben. “Men kan dit te verregaand noemen. Men kan het beroepsdeformatie noemen. Maar men kan het in ieder geval niet noemen het opzettelijk schenden of krenken van de nagedachtenis of van het piëteitsgevoel van de nabestaanden”, aldus de advocaat van de ambtenaar.

Zowel het Hof als de Hoge Raad verwijzen dit relaas naar het rijk der fabelen. "In redelijkheid kan aan deze verklaring van de verdachte geen enkel geloof worden gehecht. Op geen enkele wijze valt immers in te zien hoe aan de hand van de prijs van een (…) niet erg kostbaar boeket kunstbloemen (…) een idee kan worden verkregen van de hoogte van het inkomen van één of meer bij de overledene betrokken personen, noch daargelaten de vraag (…) van wie het betreffende boeket afkomstig was.”

Camera

De vrouw van de overledene deed aangifte tegen de inspecteur wegens vernielingen aan het graf van haar man die tussen maart 2013 en juli 2014 plaatsvonden. Ze trof onder meer onthoofde kunstbloemen aan op de rustplaats in Weert. “Op een gegeven moment waren we het zat en is er een camera geplaatst”, verklaarde de vrouw.

Daaruit kwam een filmpje dat ook op Youtube is beland. "Op de beelden is te zien dat een mannelijk persoon van rond de 60 jaar naar het graf van mijn man loopt en dit vernielt”, aldus de weduwe. Haar zoon herkende hierin de inspecteur werkzaam voor de Belastingdienst in Roermond met wie zijn vader een conflict had over een belastingschuld.