Nieuws/Binnenland
246015692
Binnenland

Jeugd jut elkaar op: kom naar Albergen en neem stenen mee

Tubbergen praat inwoners bij over gedwongen asielopvang: ’Democratie wordt teniet gedaan’

Een protestbord bij het hotel 't Elshuys.

Een protestbord bij het hotel 't Elshuys.

ALBERGEN - De gemeente Tubbergen heeft woensdag een ingelaste persconferentie gehouden over het besluit van het kabinet om een vergunning te verlenen voor de opvang van asielzoekers. Deze opvang zou moeten plaatsvinden in een hotel in Albergen, dat valt onder Tubbergen, zonder dat de gemeente hiervoor een akkoord heeft gegeven.

Een protestbord bij het hotel 't Elshuys.

Een protestbord bij het hotel 't Elshuys.

De sfeer onder de inwoners van Tubbergen is woensdag grimmig. Burgemeester Haverkamp noemt de situatie tijdens de persconferentie triest. „We hebben zo’n mooie democratie. Die wordt hiermee teniet gedaan.” De jongeren in de gemeenten zouden elkaar daarnaast aan het opjutten zijn in appgroepen. „Kom naar Albergen en neem stenen en de giertank mee”, zo valt daar te lezen. „Hier zijn we over in gesprek met omwonenden en de politie”, adus de burgemeester.

Door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) toestemming te geven om in het hotel asielzoekers op te vangen, is de gemeente gepasseerd. Een woordvoerder van de gemeente legt uit dat er in een eerder stadium is gevraagd of het hotel een asielzoekerscentrum kon worden, maar dat de gemeente toen heeft gezegd dat de locatie niet geschikt was „voor 150 tot 300 asielzoekers.” Hierbij wordt genoemd dat de gemeente niet veel inwoners heeft en dat een azc daarom „niet in verhouding staat.” Wel wilde de gemeente statushouders tijdelijk opvangen hier, totdat er permanente huisvesting gevonden zou worden. „Wij waren in de veronderstelling dat we daarmee ook Ter Apel konden ontlasten.”

Bij de beoogde locatie vond dinsdagavond na de bekendmaking door het kabinet een protest plaats. Volgens Tubantia waren er honderden betogers. Op beelden is te zien dat er een bord werd geplaatst met de tekst ’Albergen zegt nee tegen azc’.

Wensen terzijde geschoven

Asielstaatssecretaris Eric van der Burg maakte precies een week geleden bekend dat de wensen van ’weigergemeenten’ door het kabinet terzijde zullen worden geschoven als zij geen vergunning willen verlenen om een gebouw voor asielopvang te bestemmen. Dat doet hij nu. Tubbergen wil de bestemming van het hotel niet wijzigen. Via een zogeheten omgevingsvergunning gaat het kabinet dit toch doen.

Het COA zou volgens eerste berichtgeving het hotel al gekocht hebben. Echter meldt wethouder Bekhuis „dat de beoogde locatie ’t Elshuys voor zover zij kan nagaan nog niet verkocht is.” Buurtbewoners willen het pand desnoods zelf kopen voordat de deal met het COA is beklonken, blijkt uit het overleg.

Over de kwestie zijn ook vragen gesteld aan het college van B&W van de gemeente door Keerpunt22, CDA en GB/VVD. De drie grootste fracties in de gemeenteraad willen weten of het college hun zorgen deelt en of de werkwijze van het kabinet „überhaupt juridisch houdbaar is.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop