Nieuws/Buitenland
2461470
Buitenland

Italië laat geredde migranten niet ontschepen

De boot ligt in de haven van Catania.

De boot ligt in de haven van Catania.

ROME - Een Italiaans kustwachtschip met 177 geredde migranten aan boord is gearriveerd in de haven van Catania. De migranten mogen echter pas van boord als andere EU-lidstaten bereid zijn ze op te vangen, zeggen bronnen binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen persbureau ANSA.

De boot ligt in de haven van Catania.

De boot ligt in de haven van Catania.

Het schip heeft de migranten vorige week uit zee gehaald. De Italiaanse autoriteiten hadden dertien migranten die dringend medische hulp nodig hadden overgebracht naar het eiland Lampedusa. Rome vond eigenlijk dat Malta verantwoordelijk was voor de migranten, maar de regering van die eilandstaat weigerde de groep op te nemen.

Minister Matteo Salvini (Binnenlandse Zaken) heeft aangegeven de migranten te willen terugsturen naar Libië als ze niet worden verspreid over de EU. De politicus van anti-immigratiepartij Lega vindt dat zijn land al genoeg asielzoekers en vluchtelingen heeft opgevangen. Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Brussel formeel om hulp gevraagd, bericht ANSA.

Een woordvoerster van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat de geredde migranten dringend hulp nodig hebben. ,,De mensen aan boord zijn mishandeld, gefolterd en zijn slachtoffers van mensenhandel'', aldus Carlotta Sami. Zij stelt dat de migranten het recht hebben asiel aan te vragen. ,,Dat is een fundamenteel recht, geen misdrijf.''