Nieuws/Buitenland
2463150
Buitenland

Lavrov verwacht Taliban bij conferentie

SOTSJI - Sergej Lavrov rekent erop dat een vertegenwoordiging van de Taliban deel zal nemen aan de Afghanistan-conferentie op 4 september in Moskou. De Russische minister van Buitenlandse Zaken zei dinsdag dat behalve de Afghaanse regering ook de radicaalislamitische opstandelingenbeweging is uitgenodigd. „De eerste reacties zijn positief; ze zijn van plan de bijeenkomst bij te wonen.”

Lavrov ontkende het bericht dat Moskou de terreurorganisatie Islamitische Staat in Afghanistan wil terugdringen met hulp van de Taliban. Dat suggereerde de Afghaanse ambassadeur in Rusland. Lavrov kan zich bij die hypothese niets voorstellen, meldde persbureau Interfax. De Taliban zijn als terroristische groepering verboden in Rusland, evenals IS.

De Verenigde Staten verwijten het Kremlin wapens te leveren aan de Taliban. Lavrov zegt dat het bekend is dat wordt gepraat met de Taliban. Dat hoort volgens hem bij de Russische Afghanistan-strategie, omdat de fundamentalisten onderdeel zijn van de bevolking. Het overleg gaat trouwens vaak over de veiligheid van Russische burgers.

Aan de verzoeningsbesprekingen over de al jaren durende conflictsituatie in Afghanistan doen ook China, Pakistan, Iran en India mee.