Nieuws/Binnenland
2463239
Binnenland

Kilo’s goud, 38 panden, 82.000 euro cash en Harley afgepakt bij megaoperatie

ZAANSTAD - Een specialistisch team van de FIOD en de recherche heeft gisteren beslag gelegd op 38 panden, ruim vijf kilo goud, gouden sieraden, 82.000 euro cash, bankrekeningen in het buitenland en een Harley-Davidson.

De operatie is onderdeel van een onderzoek naar witwassen. In totaal werden dinsdag zes huiszoekingen gedaan in Heerhugowaard, Nieuwe Niedorp, Schagen en Zaandam. Daarbij werden de kostbaarheden in beslag genomen.

In totaal werd vijf kilo goud in beslag genomen.

In totaal werd vijf kilo goud in beslag genomen.

Tegelijkertijd werd een ’Nederlands cokeschip’ bij Mallorca van zee gehaald. Op dat plezierjacht werd 300 kilo cocaïne gevonden. Zondag werden vijf bemanningsleden op heterdaad betrapt: vier Nederlanders en een Duitser. Een van de Nederlanders blijkt de spil in de witwaszaak waarmee de Nederlandse politie bezig was.

Bekijk hieronder de video van het cokeschip:

De FIOD kwam de witwasbende in 2016 op het spoor vanwege de financiering van het plezierjacht. Een 54-jarige man bleek betrokken bij dubieuze financiering van onroerend goed, waarna het balletje ging rollen, met de 38 panden die maandag in beslag werden genomen als apotheose.

Hier worden honderden kilo’s cocaïne gevonden.

Hier worden honderden kilo’s cocaïne gevonden.

Mogelijk volgen er meer aanhoudingen in Nederland, waarschuwt de FIOD.