Nieuws/Binnenland
2464057
Binnenland

NS denkt alle reizigers thuis te kunnen brengen

Complete treinchaos rondom Amsterdam, ook woensdag nog hinder

Amsterdam Sloterdijk.

Amsterdam Sloterdijk.

AMSTERDAM - UPDATE 23.38 - Het treinverkeer rond Amsterdam heeft nog steeds te kampen met de gevolgen van een grote sein- en wisselstoring. Er rijden mondjesmaat treinen van en naar het Centraal Station. De NS verwacht niet dat de storing dinsdag nog wordt opgelost maar denkt wel alle reizigers thuis te kunnen brengen.

Amsterdam Sloterdijk.

Amsterdam Sloterdijk.

Het treinverkeer rond Amsterdam heeft woensdag hoe dan ook te kampen met de gevolgen van de storing. Volgens de Nederlandse Spoorwegen is de treinenloop onzeker, ook als de storing aankomende nacht wordt opgelost. Een woordvoerder adviseert reizigers de reisplanner te raadplegen.

Op dit moment gaan er zo ongeveer een keer per uur treinen in verschillende richtingen. „ProRail laat handmatig, buiten het systeem om, treinen vertrekken”, meldt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen. De reizigers die nu op het station staan, zullen naar verwachting nog weg komen, stelt hij. Mensen die niet op het station zijn, raadt hij aan de reis uit te stellen of alternatief vervoer te zoeken.

Eerder op de avond meldde spoorbeheerder ProRail dat de storing verholpen was en dat het treinverkeer weer langzaam op gang kwam, maar dat bleek voorbarig. „Het probleem is teruggekomen”, zei een woordvoerder.

Schiphol

Op Schiphol was het dinsdagavond buitengewoon druk als gevolg van de treinstoring. Voor reizigers die met het vliegtuig aankwamen, waren er zeer beperkt treinen beschikbaar. Volgens reizigers werd er maar weinig informatie gegeven. Voor bussen en taxi’s stonden lange rijen. Rond 23.00 uur nam de extreme drukte op en rond de luchthaven enigszins af.

„Op het Jan Dellaertplein voor de terminal en Schiphol Plaza is het nu niet meer drukker dan op andere dinsdagavonden”, zei een woordvoerster. Wel waarschuwt ze mensen die naar de luchthaven komen om ruim op tijd te vertrekken. „Op de snelweg en vooral de opritten naar Schiphol is het nog wel erg druk. Hou dus rekening met een veel langere reistijd.”

De ANWB roept mensen die met de auto richting Schiphol rijden gestrande treinreizigers een lift terug naar huis te geven.

Winkeldief

Aan het begin van de avond ging het allereerst mis op Schiphol. Een 21-jarige winkeldief rende de spoortunnel in waarna het treinverkeer werd stilgelegd.

„Het treinverkeer lag eerst stil door de winkeldief en toen we eindelijk weer konden rijden kregen we te horen dat er een grote storing was”, vertelde een van onze verslaggevers op Schiphol. „Het is heel druk hier, mensen proberen op een andere manier weg te komen. Er staat een gigantische rij bij de taxistandplaats. Het is echt een enorme chaos. Veel toeristen hebben ook geen idee wat er gaande is.”

Ander vervoer

„Eerst stonden alle treinen nog keurig op het bord, maar al snel begonnen de treinen een voor een uit te vallen”, zei een andere verslaggever die gestrand was op Amsterdam Sloterdijk. „Het advies is: zoek ander vervoer. De perrons stromen langzaam leeg en boven wordt het steeds voller. Taxi’s maken er goed gebruik van.”

Utrecht

De grote storing zorgt ook in Utrecht voor problemen. Tussen Utrecht Centraal en Maarn rijden geen treinen. Ook rondom Woerden is geen treinverkeer mogelijk.

Hoe lang de storing nog gaat duren is onduidelijk. Duidelijk is laat op de avond dat de storing dinsdag niet verholpen zal worden. Het treinverkeer rondom Amsterdam zal ook woensdag problemen ondervinden.