Nieuws/Buitenland
2465396
Buitenland

’Conflict Turkije-VS kan direct eindigen’

Andrew Craig Brunson

Andrew Craig Brunson

JERUZALEM - Turkije kan een einde maken aan het diplomatieke conflict met de Verenigde Staten door de Amerikaanse predikant Andrew Brunson te laten gaan. Dat zegt de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton, die Ankara voorhoudt dat ,,deze crisis direct kan worden beëindigd'' als de geestelijke ,,zonder voorwaarden'' kan vertrekken.

Andrew Craig Brunson

Andrew Craig Brunson

Bolton concludeerde tijdens een bezoek aan Israël dat .,,de Turkse regering een grote fout heeft gemaakt door pastoor Brunson niet te laten gaan''. Hij stelde ook dat het Turkse lidmaatschap van de NAVO voor Washington nog niet ter discussie staat. ,,We zijn gericht op Brunson en andere Amerikanen die onrechtmatig zijn gedetineerd door de Turkse regering. We verwachten een oplossing.''

Het lot van Brunson is de inzet van een hoogopgelopen diplomatieke ruzie tussen de NAVO-bondgenoten. De predikant wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep van twee jaar geleden. De VS eisen zijn vrijlating en hebben onder meer sancties opgelegd aan twee Turkse ministers.