Nieuws/Buitenland
2465574
Buitenland

’Protesten Roemenië waren couppoging’

Dragnea is binnen de regering zeer invloedrijk.

Dragnea is binnen de regering zeer invloedrijk.

BOEKAREST - De leider van de Roemeense regeringspartij PSD heeft een grootschalig protest tegen corruptie en zijn regering een ,,mislukte staatsgreep'' genoemd. De sociaaldemocratische voorman Liviu Dragnea klaagde in een interview met televisiezender Antena 3 ook dat president Klaus Iohannis betogers aanmoedigt.

Dragnea is binnen de regering zeer invloedrijk.

Dragnea is binnen de regering zeer invloedrijk.

Zo'n 100.000 mensen gingen op 10 augustus de straat op om de demonstreren tegen de regering. De oproerpolitie gebruikte een waterkanon en vuurde traangas af. Sommige betogers gooiden met stenen en flessen, maar op videobeelden is ook te zien hoe agenten inslaan op demonstranten die hun handen in de lucht hebben gestoken. Honderden mensen hadden naderhand medische hulp nodig.

Iohannis heeft het optreden van de veiligheidsdiensten veroordeeld. Dragnea verwijt hem nu de politie te hebben ondermijnd en betogers te hebben aangezet tot geweld. De PSD-voorman maakte het duidelijk het liefst af te willen van de president, die al eerder botste met de regering. Die dwong onder meer af dat Iohannis het hoofd van de dienst corruptiebestrijding (DNA) moest ontslaan.

Dragnea is binnen de regering zeer invloedrijk. Hij kan zelf geen premier worden vanwege een veroordeling wegens ongeoorloofde verkiezingspraktijken.