Nieuws/Buitenland
246614
Buitenland

Zeker 76 politiemensen raakten gewond

Protestmars Hamburg gestaakt na rellen

Hamburg - UPDATE 10.00 uur - Bij rellen tussen betogers tegen de G20-top en de politie in Hamburg zijn donderdag 111 agenten gewond geraakt. Drie agenten zijn voor hun verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De politie hield bijna dertig mensen aan, van wie er vijftien zijn vastgezet, meldden de autoriteiten vrijdag. Volgens activisten zijn er ook veel betogers gewond geraakt, onder wie een aantal zeer ernstig.

Verslaggever Daniel van Dam is in Hamburg en doet verslag van de situatie in de Duitse havenstad tijdens de top. Zijn tweets lees je onderaan dit artikel.

Twee piloten van een politiehelikopter raakten gewond nadat er met een laser in hun ogen was geschenen, waardoor ze niet meer verder konden vliegen.

Een grote anti-G20-protestmars werd donderdagavond in Hamburg gestaakt door de organisatoren nadat ongeregeldheden waren uitgebroken. Daarop keerden relschoppers zich ook op andere plekken in de stad tegen de autoriteiten. Ze vielen agenten aan en beschadigden voertuigen en gebouwen.

De politie hield de deelnemers aan de mars Welcome to Hell (Welkom in de Hel) donderdagavond tegen, omdat meerdere leden van het zogenoemde „Zwarte Blok” hun gezichten hadden bedekt. Die betogers bekogelden agenten daarop met flessen en andere voorwerpen, zei de politie.

’Meerdere gewonden’

Aan de demonstratie deden naar schatting zo’n 12.000 mensen mee, waarvan er volgens de politie ongeveer duizend gezichtsbedekking hadden. Bij de ongeregeldheden raakten volgens Duitse media vermoedelijk ook betogers gewond, maar het is nog onduidelijk om hoeveel slachtoffers het gaat.

ZIE OOK: ’Ons geweld is gerechtvaardigd’ (Premium)

De oproerpolitie voerde een charge uit en ook waterkanonnen werden ingezet. Het bleek echter lastig om de onlusten de kop in te drukken. De politie sprak donderdagavond laat over „zware rellen” en meldde dat hulpverleners op meerdere plekken in de stad zijn aangevallen. Ook zouden relschoppers auto’s en winkels hebben vernield en vuilnisbakken in brand hebben gestoken.

De organisatoren van de protestmars melden dat er tussen de tien en twintig betogers zijn opgepakt. Kort voor middernacht werd de mars beëindigd. Volgens de politie vonden er aan het begin van de nacht op diverse plekken in de stad nog vernielingen en brandstichtingen plaats, maar werd het rond 01.00 uur rustiger in de stad.

De organisatoren van de protestmars beschuldigden de politie van buitenproportioneel optreden. Volgens hen trad de politie al op voordat de demonstranten de kans kregen hun gezichtsbedekking af te doen.

De politie in Hamburg staat klaar op de Fischmarkt voorafgaand aan de demonstratie 'Welcome to Hell' tegen de G20-top waar zo’n 8000 gewelddadige demonstranten werden verwacht.

De politie in Hamburg staat klaar op de Fischmarkt voorafgaand aan de demonstratie 'Welcome to Hell' tegen de G20-top waar zo’n 8000 gewelddadige demonstranten werden verwacht.

Betogers geweerd

De woordvoerder van de politie kon tijdens onlusten ternauwernood ontkomen. Onbekenden vielen woordvoerder Timo Zill en een andere functionaris aan tijdens een interview. Het duo zocht daarop een veilig heenkomen in een voertuig van de hulpdiensten, waarna hun belagers probeerden de deur open te breken. De functionarissen konden uiteindelijk vluchten in de wagen, meldde de politie.

De autoriteiten hadden in de aanloop naar de G20-top, waar de belangrijkste wereldleiders aanwezig zijn, maatregelen genomen om betogers te weren die mogelijk een gevaar vormen. Zo stopte de Duitse politie donderdag een bus met tientallen Nederlandse actievoerders aan de grens. Zij kregen te horen dat ze niet verder mochten reizen.

ZIE OOK: Activisten tegengehouden bij Duitse grens

’Moeten open blijven’

Van tevoren werd door de lokale winkeliers al gevreesd voor escalaties. „Wij moeten helaas gewoon open blijven”, zegt apotheekster Frau Schmidt. „Want de noodverzorging voor de burgers, en ook de demonstranten, moet gewaarborgd zijn.” Haar buurvrouw Friederike Baigent ontvlucht echter voor drie dagen de stad. „Veel te gevaarlijk hier”, zegt de jonge lerares en neemt haar kinderen aan de hand.

Even verderop, in de Marktstraße, zijn bijna alle winkels dichtgetimmerd. Het omzetverlies in de stad door de G20-top wordt op 15 miljoen euro geschat. Daarom is driekwart van de metropool volgens dagblad Hamburger Morgenpost tegen de exclusieve bijeenkomst van wereldleiders.

’Make love, not G20’

Aan veel huizen hangen posters: „Make love, not G20”, „Brood in plaats van G20”, of „Geh 20 Meilen weiter!” De burgers hier leven in een Sperrzone, als achter het vroegere IJzeren Gordijn, alles is met zware rotsblokken tegen aanslagen beveiligd. Bijna veertig vierkante kilometer van het stadsgebied is afgezet, daar mag niet gedemonstreerd worden. De politie controleert alles, heeft waterwerpers, helicopters en pantservoertuigen ingezet.

Realiteit

Axel Kullik is zielzorger, speciaal voor de politie. „Als de agenten ervaringen met zwaar geweld krijgen, kan dat voor psychische problemen zorgen. Daarom ben ik hier”, zegt de dominee uit Oldenburg. Voor de demonstranten heeft hij geen goed woord over: „Die denken dat ze de wereld verbeteren maar luisteren niet naar de argumenten van anderen. Ze denken dat ze iets beters zijn en staan buiten de realiteit”, aldus de zielenknijper met een groen hesje.

Bij het Tsjaikovskiplein woont Vroni met haar familie. Ze studeerde kunst in Enschede. „Alles gaat potdicht hier, scholen, crèches en hele bedrijven sturen hun personeel naar huis. Ik word verdomme uit mijn eigen stad verdreven!”