Nieuws/Buitenland
2466594
Buitenland

Marc Dutroux schrijft brief aan slachtoffers

BRUSSEL - De slachtoffers en nabestaanden van Marc Dutroux ontvangen een dezer dagen een brief waarin de Belgische kindermoordenaar berouw toont voor zijn daden. Volgens zijn advocaat, die de tekst met de goedkeuring van Dutroux heeft opgesteld, gaat het om „een verzachtende brief, een opening.”

De brief maakt deel uit van een voorgenomen verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling van de nu 61-jarige Dutroux, die in 2004 veroordeeld werd tot levenslang voor moord, verkrachting, ontvoering, foltering en opsluiting. Hij werd in 1996 opgepakt voor de ontvoering van zes meisjes, van wie slechts twee, Laetitia Delhez en Sabine Dardenne, het overleefden. De toen veertien en twaalf jaar oude meisjes werden in zijn huis ontdekt.

Advocaat Bruno Dayez zal de brief sturen naar Delhez en Dardenne, en naar de ouders van de vermoorde Julie Lejeune, Mélissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks. Hij had het schrijven al in mei aangekondigd.

„We willen geen oorlog”, zegt Dayez, die meermaals bedreigd werd sinds hij in 2013 de zaak van Dutroux op zich nam. Vlak daarvoor had de rechtbank al een verzoek tot voorwaardelijke vrijlating afgewezen. „De ontvoerder wil zijn excuses aanbieden”, aldus Dayez. Ook staat „de deur open voor slachtoffers en nabestaanden die met verschillende vragen en verzoeken zitten.”

In mei reageerde de vader van de vermoorde An Marchal al op de aankondiging. „Die brief past in het plan van de advocaat om Dutroux vrij te krijgen. We moeten er niets meer achter zoeken”, zei Paul Marchal toen. „Ik begrijp niet wat hij nog wil zeggen, na 23 jaar.”