Nieuws/Binnenland
2468023
Binnenland

Politie sluit binnensteden af voor cao-acties

LEUSDEN - Update - De politie gaat als onderdeel van de cao-acties in de komende weken het centrum van verschillende steden ’afsluiten’, omdat ze zeggen daar de veiligheid niet meer te kunnen garanderen. Als mensen erdoor willen, gebeurt dat op eigen risico. De eerste actie in de reeks is op 29 augustus in Eindhoven, waar de voetbalwedstrijd PSV tegen het Wit-Russische BATE wordt gespeeld in de Champions League. Later meldde de politie Oost-Brabant te garanderen dat die wedstrijd gewoon doorgaat.

Daar zal de politie op verschillende plekken de toegang tot de binnenstad beperken en worden supporters en andere burgers erop gewezen dat ze een ’gevarenzone’ binnengaan. De politie Oost-Brabant zei die avond „vanzelfsprekend” in de binnenstad van Eindhoven aanwezig te zijn en toezicht te houden op de openbare orde en veiligheid. Omdat er wel wat verkeershinder kan ontstaan, adviseert de politie met klem iedereen op tijd naar het stadion te gaan.

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven is door de politiebonden geïnformeerd over de actie voorafgaand aan de thuiswedstrijd van PSV. „De wedstrijd gaat gewoon door”, meldt ook de gemeente. Samen met politie en Openbaar Ministerie en met PSV bekijkt de gemeente of eventueel nog extra maatregelen nodig zijn.

De politie wil met deze actie duidelijk maken dat er te weinig agenten zijn om slagvaardig op te kunnen treden tegen criminelen en overtreders. De politiebond ACP wijst erop dat burgemeesters dit veiligheidsprobleem ook herkennen en er aandacht voor vragen.