Nieuws/Binnenland
2468294
Binnenland

Vluchtende dief veroorzaakte treinstoring

AMSTERDAM - De storing die dinsdagavond het treinverkeer rond Amsterdam ontregelde, was het gevolg van een softwarefout. Die fout ontstond door een unieke samenloop van omstandigheden. Die begon met een vluchtende winkeldief die de spoortunnel van Schiphol in rende, meldt spoorbeheerder ProRail.

Vanwege de dief in de tunnel werd het treinverkeer van en naar Schiphol stilgelegd en kon een bepaalde trein zijn geplande rit niet afmaken. Het systeem dat het treinverkeer op Schiphol regelt, was bezig een perron toe te wijzen aan deze trein, terwijl er tegelijkertijd handmatig iets werd doorgevoerd voor deze trein.

Door de softwarefout die daarop ontstond kon het automatische verkeersleidingsysteem niet meer worden gebruikt. ,,Er moest worden overgeschakeld op deelsystemen, waardoor de drukke en ingewikkelde treindienst rond Amsterdam en Schiphol alleen nog met de hand kon worden geregeld’’, aldus ProRail.

De spoorbeheerder heeft het systeem nu zo is aangepast dat deze fout niet meer kan voorkomen.

Geld terug

Inmiddels hebben 1500 reizigers geld teruggevraagd omdat zij meer dan een uur vertraging opliepen. De komende drie maanden verdubbelt dat aantal vermoedelijk nog, meldt een woordvoerder van de NS.

In totaal 52.000 treinreizigers werden volgens de zegsman getroffen door de storing rond Amsterdam. Dat aantal heeft alleen betrekking op Amsterdam, en niet op het incident bij Schiphol, zegt hij.