Nieuws/Binnenland
2471405
Binnenland

Verdachte aangehouden na aantreffen Nsimire

DEN HAAG - De politie heeft gisteravond een 33-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht Nsimire tijdens haar vermissing onderdak te hebben geboden.

Kort nadat de politie Nsimire in Den Haag aantrof, werd in het onderzoek de identiteit bekend van een 33-jarige Hagenaar die haar vermoedelijk tijdens haar vermissing onderdak heeft geboden. De man werd woensdagavond op straat in Den Haag aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Hij wordt verdacht van het onttrekken van een minderjarige aan het ouderlijk gezag. De recherche doet onderzoek naar de rol van de 33-jarige bij de vermissing.

De komende dagen wordt er nog met Nsimire gesproken over onder andere de reden van haar vermissing en waar zij de afgelopen weken is verbleven en wat er gebeurd is. Veel hierover is nog onduidelijk en wordt onderzocht. Nsimire krijgt daarbij hulp en ondersteuning van deskundigen.

Ouders woedend

De ouders van Nsimire zijn erg geschrokken en boos om het nieuws van aanhouding van de verdachte. „Het nieuws maakt hen woedend, omdat het om een volwassen persoon gaat”, zegt familievriend-en woordvoerder Alphonse Muambi. „Misschien is haar iets overkomen, maar we wachten natuurlijk het onderzoek van de politie af.”

Nog altijd is het onduidelijk wat er precies is gebeurd in de ruim drie weken die de 14-jarige van de aardbodem is verdwenen. Nsimire wordt verhoord door de politie. Haar familie heeft haar nog niet gezien. „Dat is aan de ene kant verwarrend, aan de andere kant moet de politie ook de tijd nemen voor het onderzoek.” Vanmiddag mag de familie wel bellen met hun dochter. Volgens Muambi heeft de familie geen idee wie de 33-jarige verdachte kan zijn „We weten niet of het een bekende is van de familie of uit de buurt. Alleen dat deze persoon een Hagenaar is”, besluit hij.

Dank

Het onderzoeksteam heeft de afgelopen weken dankbaar gebruik gemaakt van de hulp van het publiek. Veel mensen maakten zich zorgen over het welzijn van Nsimire en hebben meegedacht en tips doorgegeven. Het team heeft in die drieënhalve week dat Nsimire vermist was tientallen tips onderzocht. Gisteren leidde één tip tot aan het aantreffen van Nsimire in Den Haag. De politie bedankte iedereen voor het uitkijken naar Nsimire en het verstrekken van informatie. „Ook de media heeft een belangrijke rol gespeeld bij het onder de aandacht brengen van deze vermissing waardoor er landelijk naar haar werd uitgekeken.”