Nieuws/Binnenland
2471999
Binnenland

Klaas Otto ontkent alle beschuldigingen

Oprichter Klaas Otto (R) onderweg naar de rechtbank.

Oprichter Klaas Otto (R) onderweg naar de rechtbank.

BREDA - De oprichter van motorclub No Surrender, Klaas Otto, ontkent alle beschuldigingen tegen hem. Donderdag, tijdens de eerste van vijf zittingsdagen in de rechtbank in Breda, had hij op alle vragen een antwoord en pareerde hij tegelijkertijd de verdenkingen. „Ik word valselijk beschuldigd. Twee jaar lang heb ik mijn mond gehouden, ik wil nu heel graag praten.”

Oprichter Klaas Otto (R) onderweg naar de rechtbank.

Oprichter Klaas Otto (R) onderweg naar de rechtbank.

De vijftigjarige Otto uit Bergen op Zoom wordt verdacht van onder meer brandstichting, witwassen, afpersing en bedreiging. Volgens justitie is Otto een „beroepscrimineel” die een „waar schrikbewind” voerde.

Zelf ziet Otto de verdenkingen heel anders, volgens hem wordt er veel gelogen. Over de man bij wie hij brand zou hebben gesticht, of daar opdracht toe zou hebben gegeven, zegt hij: „Jack heeft heel Brabant leeggeroofd, dat weet iedereen.” De man die hem beschuldigt van afpersing en mishandeling is volgens Otto een „meesteroplichter, heel Brabant weet dat.”

Otto ontkent niet dat hij mensen wel eens stevig heeft aangesproken „op mijn manier”, maar de mishandelingen ontkent hij met klem. „Ik heb jarenlang testosteron gebruikt. Dan ben je iets prikkelbaarder”, verklaart hij zijn ’stevige aanpak’. Ook heeft zijn afkomst - Otto komt van een woonwagenkamp - er volgens hem mee te maken dat hij „op een iets andere manier praat.”

Afgelopen april kwam hij op vrije voeten na een voorarrest van ruim anderhalf jaar. De inhoudelijke behandeling van de zaak werd meerdere keren op het laatste moment uitgesteld. Ook legde de vorige advocaat van Otto de verdediging neer, wat voor maanden vertraging zorgde.

Donderdag dreigde de zaak ook weer opgeschort te worden. De advocaten van Otto hadden om aanhouding gevraagd om het onderzoek af te wachten over de aangiftes die de No Surrender-oprichter had gedaan tegen het rechercheteam dat onderzoek tegen hem deed en zijn voormalige aanklager. De rechtbank ging daar echter niet in mee.

Voor de rechtszaak heeft de rechtbank in Breda vijf zittingsdagen uitgetrokken. Vrijdag worden de verdenkingen verder besproken en de persoonlijke omstandigheden van Otto. Dinsdag wordt de strafeis verwacht.