Nieuws/Buitenland
247310
Buitenland

Politie Hamburg weer slaags met demonstranten

Hamburg - UPDATE 16.35 UUR - Politie in Hamburg is vrijdagmiddag slaags geraakt met demonstranten, dit keer in de buurt van de concertzaal Elbphilharmonie. De actievoerders probeerden bij de zaal te komen waar vrijdagavond een concert wordt gegeven voor de deelnemers aan de G20.

De politie hield de groep tegen. Onder de actievoerders waren ongeveer tweehonderd vermomde deelnemers. Er werden ramen van een hotel ingegooid.

Het is vrijdag de hele dag al onrustig in Hamburg. Zo’n 160 politie-agenten raakten bij de rellen gewond, waarvan er vijf moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Ook aan de kant van de betogers raakten mensen gewond. Van de 12.000 mensen die deelnamen aan de protestmars ’Welcome to Hell’ werden 45 linkse demonstranten gearresteerd, waarvan er vijftien in hechtenis zijn genomen. Dat becijfert de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Andy Grote in een eerste balans, zo meldt Bild.

De politie in Hamburg vroeg om versterking naar aanleiding van de gewelddadige rellen in de stad. Uit verscheidene deelstaten gaan vrijdag in totaal 850 man extra naar Hamburg, zo beloofden enkele deelstaten snel.

Verslaggever Daniel van Dam is in Hamburg en doet verslag van de situatie in de stad tijdens de top. Lees zijn tweets onderaan dit artikel.

Er zijn weer confrontaties tussen politieagenten en demonstranten die hun ongenoegen uiten tegen de G20-top in de Duitse stad. Relschoppers hebben vrijdagmorgen in Hamburg auto’s in brand gestoken. Dat gebeurde onder meer bij het Hamburg-Altona-station waar met molotovcocktails is gegooid. De politie heeft het publiek opgeroepen het station te mijden en zich niet te mengen onder de ’chaoten’, de relschoppers.

Tal van extreemlinkse en anarchistische groepen willen de internationale economische topconferentie van de G20, vrijdag en zaterdag, verstoren. Activisten blokkeren op verschillende plekken in de stad kruispunten. De betogers verspreiden zich over de stad en raken opnieuw slaags met de politie. Er is tenminste en arrestatie verricht.Voor de top is een veiligheidszone ingesteld. Het station Hamburg-Altona ligt daar ten westen van. Het is vrijdag ook tot ongeregeldheden gekomen op een station in de zuidoostelijke wijk Veddel.

ZIE OOK: G20 in teken van handel, klimaat en protest

In het centrum van de stad slaagde oproerpolitie erin een groep van circa tweehonderd betogers tegen te houden bij de Sint Michaeliskerk. De Duitse autoriteiten vrezen dat er naar schatting 8000 gewelddadige relschoppers op de G20 top in Hamburg afkomen, naast vele tienduizenden extreemlinkse betogers.

Ruim honderd agenten gewond

Tijdens rellen aan de vooravond van de topconferentie van de G20 in Hamburg zijn 111 politiemensen gewond geraakt. De politie hield bijna dertig mensen aan, van wie er vijftien zijn vastgezet, meldden de autoriteiten vrijdag.

Volgens activisten zijn er ook veel betogers gewond geraakt, onder wie een aantal zeer ernstig. Er is veel schade aangericht aan geparkeerde auto’s, winkels en een gerechtsgebouw. De rellen, veroorzaakt door de extreemlinkse protestactie ’Welkom in de hel’, duurden de hele nacht. Vrijdagmorgen zijn relschoppers ook weer op pad en stichtten brand in auto’s zoals in de chique Elbchaussee. Daar zijn volgens ooggetuigen tussen de twintig en dertig auto’s in vlammen opgegaan.