Nieuws/Buitenland

Eerste Duitse dorpelingen na bosbranden thuis

Een brandweerman in het zuiden van Brandenburg.

Een brandweerman in het zuiden van Brandenburg.

EPA

TREUENBRIETZEN - Een deel van de mensen die hun huizen moesten verlaten vanwege de grote bosbrand in het zuidwesten van de Duitse deelstaat Brandenburg, kunnen terug naar huis. De evacuatie van het dorp Frohnsdorf is vrijdagmiddag opgeheven, zei minister-president Dietmar Woidke van de deelstaat tijdens een bezoek aan het gebied.

Een brandweerman in het zuiden van Brandenburg.

Een brandweerman in het zuiden van Brandenburg.

EPA

Over een terugkeer van de bewoners van de andere twee geëvacueerde dorpen, Klausdorf en Tiefenbrunnen valt vrijdagmiddag een beslissing.

De brandweer slaagde er vrijdag in de dorpen te beschermen tegen de vlammen en kon een groot deel van het vuur onder controle te krijgen. Ongeveer zeshonderd brandweerlieden zijn in de weer om de brand te bestrijden Ook worden blushelikopters ingezet. De bluswerkzaamheden worden bemoeilijkt doordat er in het gebied veel munitie in de grond zit. „We kunnen er op sommige plaatsen niet bij”, aldus een brandweerwoordvoerder.

Onbekende oorzaak

De brand brak donderdagmiddag door onbekende oorzaak uit en verspreidde zich snel, mede door de droogte die ook in Oost-Duitsland heerst. Ongeveer vijfhonderd inwoners van de drie bedreigde dorpen moesten donderdagavond hun huizen verlaten vanwege de brand ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Berlijn.

„We hebben al een aantal grote bosbranden in de regio gehad, maar een brand van deze omvang en zoals die tussen de dorpen woedt, hebben we nog niet meegemaakt.”, zei Michael Knappe, burgemeester van het nabijgelegen stadje Treuenbrietzen. Daar verblijven dertig mensen in een noodopvang in het stadhuis. De meeste van de geëvacueerde dorpelingen verbleven bij vrienden en kennissen.

Door de zuidwestenwind trokken vrijdagochtend de rookwolken over Berlijn. Volgens de brandweer waren de straten van de Duitse hoofdstad een beetje nevelig van de rook.

Bekijk meer van