Nieuws/Binnenland
2474760
Binnenland

Politie voert actie tijdens Wereldhavendagen

ROTTERDAM - De politie gaat over twee weken actievoeren tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Agenten zullen dan geen toezicht houden, zoals gebruikelijk bij het evenement. Dat meldt de vakbond ACP.

De politie is wel aanwezig op het water en op de kades, maar de meer dan honderd agenten extra voor het toezicht zijn geschrapt. ,,Extra politie bij evenementen = niet vanzelfsprekend", twittert de bond. Ook presentaties die de politie zou geven gaan niet door.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zegt dat hij respect heeft voor agenten die voor hun zaak opkomen. ,,Ik vraag me wel af of zo’n groot evenement als dit hiervoor moet worden gebruikt. Gemeente en politie onderzoeken de gevolgen van deze actie voor het evenement en wat voor mogelijke consequenties dat heeft.''

Ook de Stichting Wereldhavendagen kon vrijdagochtend het gevolg van de cao-acties overzien. De organisatie wacht de uitkomst af van de gesprekken tussen de politie en de gemeente, die de vergunning voor het evenement verleent. De Wereldhavendagen zijn op 7, 8 en 9 september.

Actie voor een betere cao

De politie voert ook op andere plaatsen actie voor een betere cao. Zo gaan agenten voorlopig niet meer mee met deurwaarders tijdens huisbezoeken, ontruimingen of een beslaglegging. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) noemde dat eerder deze week 'oncollegiaal en buitenproportioneel' omdat agenten immers 'niet voor niets' meegaan.

Verder willen agenten de komende tijd het centrum van verschillende steden 'afsluiten' omdat ze daar de veiligheid niet meer zouden kunnen garanderen. Daar is te weinig politie voor, stellen de bonden.