Nieuws/Binnenland
2474991
Binnenland

Grote teleurstelling bij vertegenwoordigers kinderen

Howick en Lily moeten worden uitgezet

Amsterdam - De twee Armeense kinderen uit Amersfoort Lily (12) en Howick (13) moeten het land uit. Dat heeft de Raad van State besloten in hun asielprocedure. De staatssecretaris heeft volgens de hoogste bestuursrechter terecht een asielvergunning geweigerd.

Ook mogen de twee tieners de uitslag van een nog lopende procedure niet in Nederland afwachten, aldus de uitspraak. De uitspraak heeft tot grote teleurstelling gezorgd bij de vertegenwoordigers van de twee kinderen. Lilly en Howick waren zelf niet aanwezig bij de zitting.

De Raad van State zegt dat de broer en zus geen gevaar lopen in hun geboorteland en niet in mensonterende omstandigheden terechtkomen. „Ze worden door niemand bedreigd”, stelt de raad. „De Armeense autoriteiten trekken zich het lot van de kinderen juist aan.”

Volgens de bestuursrechter kunnen de kinderen in Armenië met hun moeder worden herenigd. Als zij niet voor hen kan zorgen of als de autoriteiten geen passende huisvesting of scholing regelen, dan zullen instanties dat overnemen. Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie heeft daar afspraken over gemaakt, aldus de raad, dus ze komen niet in een mensonterende situatie.

Ook voor de eerste opvang van de kinderen na aankomst in Armenië heeft de staatssecretaris afspraken gemaakt, stelt de Raad.

Asielaanvraag

Lily en Howick kwamen in 2008 met hun moeder naar Nederland, zij waren toen twee en drie jaar oud. Hun moeder streed jarenlang voor een verblijfsvergunning, maar vorig jaar besloot de rechter dat het gevluchte gezin uitgezet mocht worden. Lily en Howick doken toen onder bij een bevriend gezin.

Dit voorjaar vroegen de kinderen asiel aan in Nederland, maar omdat er geen grond voor asiel is, heeft de staatssecretaris de asielvergunning geweigerd.

Reactie

Het ministerie van Justitie zegt in een reactie: „De Raad van State heeft geoordeeld dat de IND niet opnieuw een besluit hoeft te nemen in deze kwestie. Dit betekent dat de Dienst Terugkeer en Vertrek inzet op een zo spoedig mogelijke hereniging van de kinderen met hun moeder in Armenië.”

Onze verslaggever Jan Willem Navis is bij de rechtzaak aanwezig en Twittert live mee: