Nieuws/Binnenland
2475420
Binnenland

Eis: 16 jaar cel voor fatale ripdeal in 2001

DEN BOSCH - Voor een fatale ripdeal in 2001 in Bladel is vrijdag tegen drie Belgen een celstraf van zestien jaar geëist. Volgens de officier van justitie zijn ze alle drie schuldig aan de dood van wietverkoper Jan van Mosselveld, ook al is niet duidelijk geworden wie de fatale schoten heeft gelost.

De destijds twintigjarige Belgen uit Beringen hadden op 22 augustus 2001 een afspraak met de Bladelse softdrugsdealer Van Mosselveld (41). Volgens de aanklager hadden de gewapende mannen het plan om de wietverkoper in zijn appartement te beroven van drugs en geld. Tijdens een worsteling werd het slachtoffer met drie schoten om het leven gebracht.

De politie kwam de verdachten in 2015 op het spoor door een match in de Belgische DNA-databank omdat bloed van verdachte Avni K. na de schietpartij in het appartement was gevonden.

De officier van justitie vertelde vrijdag dat de drie verdachten al in in 2003 en 2005 in beeld zijn geweest vanwege geruchten over hun betrokkenheid. Voldoende bewijs had de politie destijds echter nog niet.

Na de doorbraak met het DNA-bewijs eind 2015 duurde het vanwege gebrek aan capaciteit bij de politie nog een jaar tot Avni K. in een Belgische gevangenis werd gearresteerd. Na de arrestatie meldden de twee medeverdachten Serkan K. en Kemal K. zich bij de Nederlandse politie. Op de vraag wie de fatale schoten heeft gelost wijzen de drie verdachten naar elkaar. „Wie van de drie de fatale schoten heeft gelost blijft onduidelijk”, aldus de officier van justitie vrijdag.

De verdediging komt vrijdagmiddag aan het woord. De uitspraak staat gepland op 17 september.