Nieuws/Buitenland
2477735
Buitenland

Eerste Duitse dorpelingen na bosbranden thuis

TREUENBRIETZEN - Een deel van de mensen die hun huizen moesten verlaten vanwege de grote bosbrand in het zuidwesten van Brandenburg kan terug naar huis. De evacuatie van het dorp Frohnsdorf is vrijdagmiddag opgeheven, zei minister-president Dietmar Woidke van de Duitse deelstaat tijdens een bezoek aan het gebied.

De bewoners van de andere twee geëvacueerde dorpen, Klausdorf en Tiefenbrunnen, moeten nog even geduld hebben. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat er nog drie brandhaarden zijn. „De situatie is nog niet ontspannen.” Er wordt geen regen verwacht en de wind wakkert aan.

De brandweer slaagde er vrijdag wel in de bedreigde dorpen te beschermen en kon een groot deel van het vuur daar onder controle te krijgen. Ongeveer zeshonderd brandweerlieden zijn in de weer. Ook worden helikopters ingezet. De bluswerkzaamheden worden bemoeilijkt door de vele munitie die er in het gebied in de grond zit. „We kunnen er op sommige plaatsen niet bij”, aldus een woordvoerder.

De brand brak donderdagmiddag door onbekende oorzaak uit en verspreidde zich snel, mede door de droogte die ook in Oost-Duitsland heerst. Ongeveer vijfhonderd inwoners van de drie bedreigde dorpen moesten in de loop van de avond hun huizen verlaten vanwege de brand, ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Berlijn.

„We hebben al een aantal grote bosbranden in de regio gehad, maar een brand van deze omvang en zoals die tussen de dorpen woedt, hebben we nog niet meegemaakt”, zei Michael Knappe, burgemeester van het nabijgelegen stadje Treuenbrietzen. Daar verblijven dertig mensen in een noodopvang in het stadhuis. De meeste van de geëvacueerde dorpelingen logeerden bij familie of vrienden.

Door de zuidwestenwind trokken vrijdagochtend de rookwolken over Berlijn. Volgens de brandweer waren de straten van de Duitse hoofdstad een beetje nevelig van de rook.