Nieuws/Binnenland
2479235
Binnenland

Omzet Nederlandse drugshandel 18,9 miljard

​APELDOORN - Nederlandse drugscriminelen hebben vorig jaar miljarden verdiend aan de productie van synthetische drugs. Volgens een onderzoek van de Politieacademie bedraagt de uiteindelijke straatwaarde van in 2017 in Nederland geproduceerde xtc en amfetamine wereldwijd 18,9 miljard euro.

Dit bedrag, hoger dan de jaaromzet van bedrijven als Philips en Albert Heijn, is te beschouwen als de bijdrage van Nederlandse synthetischedrugscriminelen aan de illegale wereldeconomie. Een flink deel van dat bedrag - geschat wordt zo’n 3 tot 5 miljard - verdwijnt in de zakken van de Nederlandse drugscriminelen zelf, aldus het onderzoek onder leiding van Pieter Tops. Hij is hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg en lector politie en openbaar bestuur aan de Politieacademie.

Voor het eerst is berekend wat er in Nederland wordt verdiend aan de synthetische drugs. De onderzoekers noemen 18,9 miljard een voorzichtige schatting. Het bedrag ligt waarschijnlijk beduidend hoger.

Lees ook: ’Een land van pillendraaiers en poederstampers’

Volgens de onderzoekers vormen synthetische drugs een nationaal probleem met internationale consequenties voor de positie en het imago van Nederland. „Het is alleen met voldoende, volhardende en toegewijde capaciteit en een constant brede internationale aanpak te bestrijden. Daaraan heeft het de afgelopen jaren ontbroken”, concluderen ze.

Ligging

De mondiale toppositie is onder meer te verklaren omdat Nederland vanwege de ligging en infrastructuur een ideaal vestigingsklimaat heeft voor criminelen. Ook de tolerante houding ten opzichte van gebruik en productie van synthetische drugs speelt een belangrijke rol. Er zijn te weinig agenten die strafrechtelijk onderzoek verrichten, waardoor de pakkans laag is. En de strafmaat is laag.

De georganiseerde drugscriminaliteit leidt echter tot veel geweld. De brede aanpak ervan zou volgens de onderzoekers daarom topprioriteit moeten zijn voor de regering.

Problematiek

Het rapport maakt volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie) de ernst duidelijk van de drugsproblematiek en de rol die Nederland daarin speelt. Hij vindt het „schokkend als je het zo bij elkaar ziet.” Hij zegt zich bewust te zijn van de „beschamende positie” die ons land inneemt op de internationale ranglijst van drugs producerende landen.

„Ik ben van de urgentie doordrongen. Hier moeten we enorm op gaan inzetten, dat doen we en gaan we nog steviger doen”, aldus de minister. Het kabinet heeft extra geld en capaciteit vrijgemaakt voor de aanpak van deze vorm van criminaliteit, zegt hij.