Nieuws/Buitenland
2479930
Buitenland

Russische oppositieleider Navalny weer vast

Alexei Navalny.

Alexei Navalny.

MOSKOU - Aleksej Navalny is zaterdag opnieuw vastgezet in Moskou. De Russische oppositieleider, een fel criticus van president Vladimir Poetin, werd opgepakt voor zijn huis in de hoofdstad. Volgens zijn woordvoerster moest hij zich bij de politie verantwoorden voor zijn kortstondige deelname aan een demonstratie tegen de regering in januari van dit jaar.

Alexei Navalny.

Alexei Navalny.

Navalny (42) moet maandag voor de rechtbank verschijnen. Tot dan blijft hij vastzitten. Na zijn arrestatie werd de politicus naar het ziekenhuis gebracht, aldus de woordvoerster. Hij zou een vinger hebben gebroken.

De oppositieleider heeft Russen onlangs nog opgeroepen om op 9 september weer de straat op te gaan. Op die dag worden in de hoofdstad en veel andere gebieden regionale verkiezingen gehouden. Met eerdere oproepen tot demonstraties bracht Navalny tienduizenden mensen op de been.

Rechters hebben de politicus in de nasleep van verboden betogingen herhaaldelijk veroordeeld tot celstraffen, bijvoorbeeld voor het negeren van politiebevelen. In mei kreeg hij nog dertig dagen celstraf opgelegd voor het organiseren van niet-toegestane protesten tegen Poetin.