Nieuws/Buitenland
2480753
Buitenland

Ook Australische minister van BuZa weg

Julie Bishop

Julie Bishop

CANBERRA - De Australische minister van Buitenlandse Zaken heeft ontslag genomen. Julie Bishop (62) maakte zondag bekend haar functie neer te leggen. Ze gaat voorlopig wel verder als parlementariër.

Julie Bishop

Julie Bishop

Bishop stapte op in de nasleep van het vertrek van haar politieke baas, premier Malcolm Turnbull. Hij is opzij geschoven door partijgenoten en vervangen door Scott Morrison. Bishop had zelf ook een gooi gedaan naar het partijleiderschap, maar kreeg onvoldoende steun.

Turnbull bedankte zijn voormalige minister zondag voor haar trouw en vriendschap. ,,Ze is en blijft een inspirerend rolmodel voor vrouwen in de hele wereld'', schreef de oud-premier op Twitter. Zijn opvolger Morrison heeft inmiddels bekendgemaakt dat Bishop binnen het kabinet wordt vervangen door Marise Payne, voorheen de minister van Defensie.

Bishop vertegenwoordigde haar land na het neerhalen van vlucht MH17, waarbij ook tientallen Australiërs het leven verloren. Ze onderhandelde onder meer over de repatriëring van de stoffelijke resten van slachtoffers. Ook zette ze zich bij de VN-Veiligheidsraad in om te zorgen dat onderzoekers toegang konden krijgen tot de rampplek. Dat wordt gezien als één van haar grote successen, berichten Australische media.