Nieuws/Binnenland
2483360
Binnenland

Patholoog trekt woorden over doodsoorzaak Ivana Smit in

Ivana Smit

Ivana Smit

Kuala Lumpur - De Maleisische patholoog die vorige week getuigde dat Ivana Smit levend naar beneden viel en stierf aan de gevolgen van de val, twijfelt aan haar eigen woorden. Ze heeft die interpretatie zojuist ingetrokken in de rechtbank.

Ivana Smit

Ivana Smit

De rechter die het juridische onderzoek beoordeelt, schrapt dan ook alle meningen die patholoog Zunaizah Binti Hilmi gaf tijdens haar eerdere verklaring. Feitelijke bevindingen van bijvoorbeeld verwondingen op specifieke plekken op Ivana’s lichaam blijven wel overeind.

Daarmee wordt extra waarde gehecht aan de getuigenis van de Nederlandse patholoog Frank van de Goot die net is begonnen. Hij verrichtte twee weken nadat Ivana stierf een tweede sectie op haar lichaam en licht zijn bevindingen vandaag onder ede toe.

Ook voor Maleisische begrippen is het bijzonder opmerkelijk dat een patholoog een eerder gegeven getuigenis intrekt. Sankara Nair, de advocaat van de familie Smit, zegt daarover: „Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Het is een rare gang van zaken.”

De getuigenis van de Maleisische patholoog liep vast toen zij werd bevraagd tijdens het kruisverhoor van de familieadvocaat Sankara Nair. Hij vroeg haar naar het tijdstip van overlijden. Dat bleef vorige week namelijk vaag.

Ook vroeg de advocaat door op onduidelijkheden in haar verklaring. Het door de patholoog aangegeven tijdstip van de sectie kwam bijvoorbeeld niet overeen met het tijdstip op het nog werkende horloge om Ivana’s pols.

Na aandringen van de advocaat over het moment waarop lijkstijfheid kan intreden, verwees Hilmi naar haar baas en zei dat ze geen antwoord meer wilde geven. Binnen tien minuten was het gehele kruisverhoor daarom afgelopen. De rechter zette vervolgens een streep door al haar verklaringen die gebaseerd zijn op een mening.

Oom Fred Agenjo Weinhold, die het woord voert namens de familie, is opgewonden. „De Nederlandse politie-attaché en patholoog Frank van de Goot zaten met open mond naar het tafereel te kijken.”