Nieuws/Binnenland
2485357
Binnenland

Protestmars in Pakistan tegen actie Wilders

LAHORE - De Pakistaanse islamitische partij TLP gaat met een protestmars demonstreren tegen de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed van PVV-leider Geert Wilders. De partij zegt actie te zullen voeren tot het plan van Wilders wordt afgeblazen of de Pakistaanse regering de diplomatieke en commerciële banden met Nederland verbreekt, bericht de Pakistaanse krant Dawn.

De TLP, die de actie van Wilders ziet als godslastering, wil woensdag beginnen met de mars van Lahore naar hoofdstad Islamabad. De islamitische partij eist niet alleen dat Pakistan de relaties met Nederland verbreekt, maar ook dat „andere islamitische landen hetzelfde doen.”

De Senaat in Pakistan nam maandag unaniem een resolutie tegen de cartoonwedstrijd van Wilders aan. De senatoren willen dat de Nederlandse gezant op het matje wordt geroepen, iets wat onlangs al is gebeurd, en dat Pakistan de VN-Veiligheidsraad inschakelt.

Na afloop van de stemming sprak de kersverse premier Imran Khan de Senaat toe. „Ons protest zal weinig effect hebben, omdat weinig Europeanen begrijpen dat godslastering moslims kwetst. Europeanen begrijpen de liefde van moslims voor Mohammed niet”, zei de oud-cricketer. Khan kondigde aan dat hij bij de komende Algemene Vergadering van de VN over de cartoonwedstrijd gaat praten.

Wilders wil later dit jaar de cartoonwedstrijd houden. Hij zegt dat hij honderden inzendingen heeft ontvangen. Premier Rutte zei afgelopen vrijdag dat de PVV-leider het recht heeft een dergelijke wedstrijd te organiseren. „Feit is dat ik het niet zou doen, zo’n wedstrijd. Maar hij mag het doen.”