Nieuws/Binnenland
2486374
Binnenland

Weer storing verkeerstoren, minder vluchten

SCHIPHOL - Op Schiphol is opnieuw een technische storing bij de luchtverkeersleiding. Daardoor zijn er problemen voor inkomend en uitgaand vliegverkeer. Het probleem is dat het back-upcommunicatiesysteem in de verkeerstorens eruit ligt.

Op de vertrekborden is rond zes uur te zien dat zo’n vijftien vluchten later vertrekken, met een vertraging van vijftien minuten tot en met een uur. Dat komt omdat maar twee in plaats van drie startbanen beschikbaar zijn.

„Veiligheidprocedures schrijven die beperking voor als de back-up niet beschikbaar is”, zegt een woordvoerder van de verkeersleiding. Hij raadt reizigers aan hun actuele vluchtgegevens in de gaten te houden.

Waardoor de storing is ontstaan is nog niet te zeggen.

Op dit moment is er geen enkele reden om aan te nemen dat de huidige storing iets te maken heeft met de storing op 15 augustus, aldus de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Toen lag het vliegverkeer ongeveer een uur plat. Toen lag het communicatiesysteem eruit en vielen de verkeersleiders terug op het back-upsysteem waar nu problemen mee zijn.

Ook heeft het geen relatie met de toekomstige torenverbouwing. „Het verhelpen van de storing heeft de hoogst mogelijke prioriteit. Helaas is het nog niet duidelijk hoelang het gaat duren voordat de storing is verholpen”, schrijft de luchtverkeersleiding.