Nieuws/Binnenland
2487667
Binnenland
Doorbraak zaak Nicky Verstappen

’Dna-spoor alleen is niet genoeg voor veroordeling’

Richard van der Weide

Richard van der Weide

Amsterdam - Op korte termijn wordt Jos Brech uitgeleverd aan Nederland, zo werd gisteren duidelijk. Dan breekt opnieuw een spannende tijd aan voor alle betrokkenen bij de moord op Nicky Verstappen, want een dna-spoor alleen is niet voldoende voor een veroordeling.

Richard van der Weide

Richard van der Weide

Dat stelt strafrechtadvocaat Richard van der Weide, die onder meer optreedt als raadsman van de familie van Pim Fortuyn. „Hij wordt door velen al als dader beschouwd, maar inderdaad, alleen een dna-spoor is in beginsel onvoldoende”, benadrukt Van der Weide. „Er is meer nodig om tot een veroordeling te komen. Wat is het voor dna-spoor, waar is het aangetroffen en wat voor conclusies kun je eraan verbinden? En wat zegt dat over de betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen? Veel zal afhangen van de kwaliteit en kwantiteit van het steunbewijs en de houding van de verdachte.”

Dat houdt in dat als Brech – op het moment dat hij vanuit Spanje aan Nederland is uitgeleverd – zich beroept op zijn zwijgrecht, het nog een hele klus kan worden om hem lang achter de tralies te krijgen.

Vooralsnog werkt de verdachte wel mee. Hij gaf vroeg na zijn aanhouding al aan gebruik te willen maken van consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade, een recht dat iedere staatsburger heeft, waarop werknemers van de diplomatieke post in contact met hem traden.

Vervolgens gaf hij gisteren al meteen aan geen bezwaar te maken tegen zijn geplande uitlevering aan Nederland, waarmee in ieder geval een langlopende procedure om hem naar ons land te halen wordt voorkomen. In principe zou hij al in enkele dagen kunnen aankomen.

Overgebracht naar streng beveiligd gevangeniscomplex

De 55-jarige Limburger werd gisteren overgebracht naar het streng beveiligde gevangeniscomplex in Sabadell. Vanuit de cel werd hij in de loop van de dag door de politie overgebracht naar het stadje Granollers, waar hij werd voorgeleid.

Doorbraak zaak Nicky VerstappenLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover