Nieuws/Binnenland
2487802
Binnenland

Defensie test al jarenlang zenuwgas op ratten en cavia’s

Rijswijk - In het proefdiercentrum van TNO in Rijswijk worden al vijftien jaar lang, proeven met zenuwgas gedaan op cavia's en ratten. De proeven worden uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Defensie.

Jaarlijks vindt een groot aantal proefdieren de dood door dit soort experimenten, zegt de organisatie Animal Rights. Onderzoekers gebruiken voor hun proeven speciaal gefokte haarloze cavia’s. Al deze dieren zijn overleden of worden gedood na afloop van de proeven. Zo meldt het AD.

De cavia’s en ratten zijn blootgesteld aan levensgevaarlijke zenuwgassen in het proefdiercentrum van TNO Defence, Safety & Security in Rijswijk.

Gruweldaden

Animal Rights-campagneleider Robert Molenaar zegt dat de onderzoekers het zenuwgas VX aanbrengen op de naakte huid van de cavia’s. Bij ratten zou het zenuwgas soman zijn gebruikt. Dat gas zorgt voor gewichtsverlies en hersenbeschadiging met beroertes en epileptische aanvallen tot gevolg.

„Deze experimenten zijn niets minder dan gruweldaden en passen niet in een beschaafde samenleving”, zegt Robert Molenaar van dierenrechtenorganisatie Animal Rights, die een brandbrief over de praktijken naar minister Ank Bijleveld van Defensie heeft gestuurd.

Reactie

Defensie laat aan het AD weten dat de dierproeven nodig zijn om Nederland adequaat te kunnen beschermen tegen aanvallen met zulke chemische wapens.