Nieuws/Binnenland
2488911
Binnenland

Yvo T.: fatale schietpartij Spa één groot zwart gat

VERVIERS - Yvo T. is officieel verdachte van de moord op de Belgische politieman in Spa. De Nederlander beroept zich op zijn zwijgrecht. Zijn hechtenis is verlengd, meldt het parket in Verviers. De zondag aangehouden T. werd maandag verhoord. Hij heeft wel verklaard dat hij „een zwart gat” heeft in zijn geheugen over de periode rond de fatale schietpartij, aldus het parket.

De 36-jarige T. werd zaterdagnacht met twee landgenoten geweigerd in een café in Spa, waarna ze in een taxi stapten. Hij had volgens een parketwoordvoerder al bij het café laten zien dat hij een vuurwapen bij zich had, waarop omstanders de politie belden.

Bij een daaropvolgende controle schoot hij volgens de Belgische justitie de 38-jarige inspecteur van politie Amaury Delrez in zijn hoofd. T. wordt ook verdacht van een moordpoging op een andere politieman die bij de controle aanwezig was. Het vuurwapen is nog niet gevonden.

De politie wist hem zeven uur later aan te houden in Spa. T. zegt zich niets meer te herinneren van de periode tussen het incident bij café Havana en zijn arrestatie. Hij was zondag te veel onder invloed om te worden verhoord.

De twee kompanen van T., onder wie naar verluidt een broer, zijn maandag aangehouden in Nederland. De onderzoeksrechter heeft de Nederlandse autoriteiten verzocht hen uit te leveren. Hun betrokkenheid bij het incident wordt onderzocht. In de taxi zaten al twee andere personen, die zich maandag hebben gemeld bij de politie. Deze getuigen zullen worden verhoord.

Daarnaast heeft de Belgische politie Nederland toestemming gevraagd om getuigen te horen die aanwezig waren in het vakantiehuisje waar T. zijn toevlucht had gezocht. Het betreft mensen die in Nederland wonen.

Yvo T. komt uit Schinnen. Hij woont bij zijn ouders in een caravan in de tuin en zou vaker bij gewelds- en drugsincidenten betrokken zijn geweest, maar geen zware crimineel zijn.