2489534
Binnenland

10 jaar cel geëist tegen Klaas Otto

Klaas Otto bij de rechtbank in Breda.

Klaas Otto bij de rechtbank in Breda.

BREDA - Het Openbaar Ministerie heeft tien jaar cel geëist tegen Klaas Otto, de oprichter van motorclub No Surrender. Otto wordt verdacht van onder meer brandstichting, witwassen, afpersing, mishandeling en bedreiging. De Brabander spreekt alle beschuldigingen tegen.

Klaas Otto bij de rechtbank in Breda.

Klaas Otto bij de rechtbank in Breda.

Volgens het OM durfde bijna niemand te getuigen tegen de 51-jarige Otto uit Bergen op Zoom, die een waar schrikbewind zou voeren. Justitie hecht daarom veel waarde aan de twee personen die wel tegen Otto hebben verklaard. Een van hen, Joop M., is begin vorig jaar tot acht jaar cel veroordeeld in België omdat hij op Otto heeft geschoten. Dat deed hij naar eigen zeggen omdat hij niet meer tegen de mishandelingen, bedreigingen en afpersingen van de Brabander kon. Otto overleefde de aanslag ternauwernood.

De andere getuige Danny van der G. zou meerdere malen door Otto en medeverdachte Janus de V. in elkaar zijn geslagen en bedreigd. Kickbokser Rico Verhoeven, een goede vriend van Van der G., zou Otto zelfs hierover tot de orde hebben geroepen. De V. zou daarop aan Van der G. hebben laten weten dat ze niet onder de indruk waren van „zijn vriendje Ricootje.”

Tegen medeverdachte Janus de V. is drie jaar cel geëist.

Volgens het OM was het witwassen van geld de „corebusiness” van de bedrijven die Otto had. „De autohandel van Otto moet als een grote witwasmachine gezien worden”, aldus de officier. Hij sprak over „ongeloofwaardige en onaannemelijke” transacties. „Er zijn nauwelijks legale inkomsten te herleiden op de rekening van de familie Otto, behalve de kinderbijslag”, aldus de aanklager. Otto zou voor meer dan 1 miljoen euro hebben witgewassen.

Sinds april is Otto - met enkelband - op vrije voeten na een voorarrest van 629 dagen. Deze zaak loopt al meer dan twee jaar. Meerdere keren werd de strafzaak uitgesteld.

In de aanloop naar de zaak werd Otto ook nog verdacht van het beramen van een aanslag op de voormalige officier op deze zaak. Die kwestie is geseponeerd en tijdens de behandeling is er met geen woord meer over gerept.

Woensdag komen de advocaten van Otto aan het woord.