Nieuws/Binnenland
2490675
Binnenland

’Bijna honderd doodsbedreigingen per dag nu’

Man (26) dreigt met aanslag op Wilders om cartoonwedstrijd

Geert Wilders.

Geert Wilders.

DEN HAAG - De politie heeft een 26-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij op Facebook dreigde met een aanslag op Geert Wilders. De PVV-leider kreeg dinsdagochtend van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) te horen ,,dat een man op Facebook in een filmpje zou hebben gezegd dat hij in Nederland is gearriveerd met het doel mij te vermoorden'', zegt Wilders op Twitter.

Geert Wilders.

Geert Wilders.

De verdachte wordt ervan verdacht een aanslag te hebben willen plegen op de organisator van de cartoonwedstrijd van de PVV of het gebouw van de Tweede Kamer. De cartoonwedstrijd is een initiatief van Wilders.

De verdachte werd dinsdag opgepakt op het Centraal Station in Den Haag. Hij zit in volledige beperkingen en wordt verhoord, aldus de politie. Zijn exacte identiteit moet nog worden vastgesteld.

Vanwege de ernst van de bedreiging is de driehoek, burgemeester, politie en justitie, bij elkaar gekomen. Op dit moment worden alle opties opengehouden en alle scenario’s onderzocht. De man wordt naar verwachting vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Kamervoorzitter Khadija Arib spreekt van een ’ernstige zaak’. In reactie zegt ze: „Ik wacht het onderzoek af en sta in nauw contact met de NCTV.”

Reactie Wilders

Wilders zelf heeft te horen gekregen dat de verdachte vanuit het buitenland zou zijn gekomen om hem te vermoorden. „Mij is vanmorgen verteld door de NCTb (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, red.) dat iemand op Facebook zou hebben gezegd in een filmpje dat hij in Nederland was gearriveerd met het doel om mij als blasfemist en organisator van de cartoonwedstrijd te vermoorden”, reageert hij tegenover De Telegraaf.

„Gelukkig is hij opgepakt. Het is de waanzin ten top dat dit gebeurt naar aanleiding van een tekenwedstrijd en dat het doodsbedreigingen regent, bijna honderd per dag nu. Vreselijk.”

Pakistan

Eerder deze maand heeft Pakistan de afgezant van Nederland op het matje geroepen omdat het boos is over cartoonwedstrijd. Het land spreekt van een „moedwillige en kwaadaardige poging om de islam in een kwaad daglicht te stellen.” Ook andere landen hebben aangegeven niet blij te zijn met de wedstrijd van Wilders. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) zal Pakistan en andere landen duidelijk maken dat de Nederlandse regering niet betrokken is bij de cartoonwedstrijd.

Wilders wordt vaak bedreigd. Hij leeft al vele jaren met strenge beveiliging. Maandag werd bekend dat landelijke politici steeds vaker bedreigd worden. Een speciale politie-eenheid ontving vorig jaar 331 meldingen, bijna honderd meer dan in 2016.