Nieuws/Buitenland
2491167
Buitenland

Tweede proces Manafort begint 24 september

Paul Manafort.

Paul Manafort.

WASHINGTON - De federale rechter die verantwoordelijk is voor het tweede proces dat Paul Manafort wacht, heeft bepaald dat op 24 september de eerste zitting zal zijn. De selectie van de jury begint een week eerder.

Paul Manafort.

Paul Manafort.

Rechter Amy Berman Jackson willigde dinsdag een verzoek van de voormalig adviseur en campagneleider van Donald Trump om een week uitstel in. Diens advocaten wilden meer tijd ter voorbereiding. Die bekvechtten daarnaast met de openbaar aanklagers over de mogelijkheid juryleden te vragen of zij gestemd hebben in 2016 en of zij een oordeel hebben over Trump of diens campagnemedewerkers.

De verdediging liet tevens weten de rechtszaak weg te willen halen uit Washington, D.C. wegens het zwaar verpolitiekte klimaat daar. Berman Jackson zei het amendement in overweging te zullen nemen maar dat ze ervan overtuigd is dat in de Amerikaanse hoofdstad een jury kan worden geformeerd die ervoor zorgt dat Manafort een eerlijk proces krijgt. „Deze jurisdictie heeft eerder heel grote zaken gehad.”

Manafort staat volgende maand terecht wegens onder meer witwassen en zich niet laten registreren als buitenlands agent voor de pro-Russische regering van Oekraïne. Onlangs werd hij in Alexandria, Virginia al schuldig bevonden aan acht gevallen van bankfraude en belastingontduiking. Ook toen probeerden zijn advocaten de zaak ergens anders te laten behandelen, maar vergeefs.