Nieuws/Binnenland
2493333
Binnenland

Staatssecretaris geeft Lily en Howick weinig kans

Lily en Howick.

Lily en Howick.

Den Haag - De Armeense kinderen Lily en Howick maken vrijwel geen kans meer om alsnog in Nederland te mogen blijven. Staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid) is namelijk niet geneigd ze tóch nog een vergunning te geven.

Lily en Howick.

Lily en Howick.

Wie afgewezen wordt als asielzoeker en alle procedures heeft doorlopen, zoals de 12- en 13-jarige Lily en Howick, heeft nog een hoop: de zogeheten discretionaire bevoegdheid van de bewindspersoon die over asiel gaat. Staatssecretaris Harbers kan met dat middel op persoonlijke titel alsnog een verblijfsvergunning verlenen, bijvoorbeeld omdat de zaak te schrijnend is.

Dat lijkt hij, ondanks verzoeken van activisten en BN’ers daartoe, allerminst van plan. De VVD’er zegt dat hij tot aan hun uitzetting inderdaad nog kan beslissen om ze toch te laten blijven, maar: „Het ligt niet voor de hand dat we hier tot een ander oordeel komen.”

Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD).

Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD).

Volgens Harbers speelt er in het dossier veel meer dan de meeste mensen meekrijgen. Bovendien hecht hij sterk aan het uitgangspunt dat hij gelijke gevallen ook gelijk wil behandelen. Het zou voor mensen die wel uitgezet zijn oneerlijk kunnen zijn als anderen, met een soortgelijk verhaal, wel mogen blijven. Bovendien kan de verstrekking van een verblijfsvergunning nu anderen ook aanmoedigen om zich jarenlang tegen een uitzetting te verzetten.

De moeder van de twee kinderen is een jaar geleden al uitgezet naar Armenië. De twee kinderen doken toen onder in Nederland.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en krijg elke dag de mooiste verhalen in je mailbox!