Nieuws/Buitenland

Ivanka Trump neemt plaats vader in op G20

EPA

HAMBURG - De Trumpfamilie heeft zaterdag in Hamburg verbazing en kritiek gewekt tijdens een werksessie van de G20-leiders. Ivanka, de dochter van de Amerikaanse president, nam tijdelijk haar vaders plaats in toen hij voor een bilaterale afspraak de vergaderzaal verliet.

EPA

Ook Melania, de echtgenote van Donald Trump, dook op een gegeven moment in de zaal op. Zij voegde zich bij de Amerikaanse delegatie terwijl, de president op zijn officiële plek bleef zitten.

Premier Mark Rutte bevestigde zaterdag na afloop van de top G20-top dat Ivanka op de stoel van haar vader zat. „Dat heb ik gezien. Maar ik ga er niks over zeggen”, zei hij.

AP

Op foto’s is Ivanka te zien tussen de Chinese president Xi Jinping en de Britse premier Theresa May in. Volgens een functionaris verving ze haar vader twee keer, zonder overigens het woord te nemen.

De G20-leiders kunnen stafmedewerkers meebrengen en die inzetten om hun baas even te vervangen. Ivanka is adviseur van de president. Het is hoogst ongebruikelijk dat staatshoofden of regeringsleiders familie in de zaal stallen.

Volgens een woordvoerder van Ivanka schoof zij aan toen voorzitter Jim Yong Kim van de Wereldbank sprak. Vrijdag maakte de bank bekend een fonds op te richten waarmee vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden financieel kunnen worden ondersteund. Via het zogenoemde Women Empowerment Fund komt meer dan een miljard dollar beschikbaar voor kleine en middelgrote bedrijven. Het is een initiatief van Ivanka Trump, maar zij zou er niet officieel mee verbonden zijn.

President Trump wordt regelmatig in de Amerikaanse media onder vuur genomen vanwege al dan niet vermeende persoonlijke en zakelijke belangenverstrengeling.

Lees meer over